Foto: Arif SITNICA
Predstavljen program uzgoja koza u RH koji je od izmnimne važnosti za uzgajivače, uzgajivačke udruge i stočarske stručnjake. – Ključna uloga programa je unapređenje uzgojno-selekcijskog rada i popularizacija uzgoja koza u RH, rekao je Zdravko Barać
U organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije i Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede jučer je u hotelu Medena u Segetu Donjem započelo 14. po redu savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u RH i 13. Izložba hrvatskih ovčjih i kozjih sireva.
– Manifestacija se organizira s ciljem daljnjeg napretka razvoja ovčarstva i kozarstva u Hrvatskoj, rekao je Zdravko Barać, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije.
Ove godine je predstavljen novi program uzgoja koza u Hrvatskoj, koji predstavlja temeljni akt za organizaciju i provedbu uzgojnog rada u stadima koza u Hrvatskoj.
Iznimna važnost za uzgajivače
U sklopu savjetovanja čak 48 proizvođača izložili su 171 proizvod od ovčjeg i kozjeg mlijeka, a koje je ocijenilo povjerenstvo sastavljeno od stručnjaka za sirarstvo s Agronomskog fakulteta iz Zagreba. Na savjetovanju se okupilo oko 200 sudionika, uzgajivača i stručnjaka uključenih u stočarsku proizvodnju.
Savjetovanje i izložbu je uime pokrovitelja Ministarstva poljoprivrede otvorio dr. vet. med. Tomislav Kiš, a sudionicima su se obratili i dožupan Splitsko-dalmatinske Županije Visko Haladić, ravnatelj HPA dr. sc. Zdravko Barač i Antun Jureša, predsjednik Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza.
U programu uzgoja ovaca i koza naglašena je iznimna važnost za uzgajivače, uzgajivačke udruge i stočarske stručnjake, a ključna uloga programa je unapređenje daljnjeg uzgojnog rada i popularizacije uzgoja koza u Hrvatskoj. Program sadrži uzgojne ciljeve, mjere, postupke i metode za njihovo provođenje, čija je provedba i organizacija osmišljena uzgojno-selekcijskim radom s ciljem gospodarskog napretka hrvatskog kozarstva. Ostali niz predavanja održali su stručnjaci Agronomskog fakulteta u Zagrebu i iz Hrvatske poljoprivredne agencije.
Uspjeh sirara Zadarske županije
Ocijenjeno je ukupno 147 sireva , 25 ovčjih, 63 kozja, od miješanog mlijeka 4, a dodijeljeno je 48 zlatnih, 22 srebrne i 19 brončanih medalja.
– Veseli nas da je ove godine su ove godine od kupno nagrađena 92 sira njih 20 iz Zadarske županije, kaže Dolores Barać, voditeljica Županijskog odjela HPA. Ona je istaknula kako je naša županija svojim prirodnim bogatstvima pruža još veće mogućnosti u proizvodnji mlijeka i preradi u sir.
Ovogodišnji šampion tvrdih ovčjih sireva je obiteljsko gospodarstvo Magriž iz Kornića s otoka Krka. U kategoriji svježih sireva pobjednik je sir iz nepasteriziranog kozjeg mlijeka s dodatkom istarskog šafrana proizvođača Stancija Kumparička iz istarskog mjesta Cokun.
Neiskorištene mogućnosti u proizvodnji mlijeka
Značajka ovogodišnjeg ocijenjivanja je dosta velika ujednačenost kvalitete, raznolikost asortimana, bolja kvaliteta sireva (posebice mikrobiološka) u odnosu na predhodna ocjenjivanja, rekao je prof. dr. sc. Neven Antunac, član povjerenstva za ocijenu sireva. Očito je da svi proizvođači koji su svoje sireve predali na ocjenjivanje poštuju osnovne kriterije kakakvoće mlijeka koje koriste za preradu u sir. Ovo je prvi put de je ocijenjeno čak 150 različirtih proizvoda te da je 60,5 posto proizvoda zavrijedilo odličja i priznanja, dodaje Antunac. On ističe kako Hrvatska svojim prirodnim bogastvima pruža znatne mogućnosti u proizvodnji mlijeka i preradi u sir.
Savjetovanje u Trogiru nastavlja se i danas nizom predavanja iz područja uzgojno selekcijskih programa, preventivne i zdravstvene zaštite ovaca i koza, tehnologije, proizvodnje i prerade ovčijeg i kozjeg mlijeka, hranidbe, držanja i njege ovaca, sve s ciljem unaprjeđenja uzgoja ovaca i koza u Hrvatskoj.
ZADRANIMA 9 ZLATNIH, 7 SREBRNIH I 4 BRONČANA ODLIČJA
Od 20 odličja koja su dodijeljena zadarskim proizvođačima devet je zlatnih, sedam srebrnih i četiri brončana. Zlatno odličje pripalo je Emilu Oštariću iz Kolana za Paški sir, Katici i Nikici Žampera za kozju skutu i svježi sir od pasteriziranog mlijeka s Dugog otoka, Siniši Miliću iz Bogatnika za kuhani kozji sir, Žarku Miliću za kuhani kozji sir, Miodragu Ninkoviću za skutu od kozjeg mlijeka, kuhani kozji sir u oblozi od maslinovog ulja, pepela i začinskog bilja, Franji Zuboviću iz Kolana za paški sir i Goranu Zriliću iz Popovića za polutvrdi kozji sir.
Srebrno odličje pripalo je Ivanu Mitroviću iz Zelengrada za kuhani kozji sir, Ivici Oliveriću iz Kolana za Paški sir, Miodragu Ninkoviću za kozji sir u maslinovom ulju s biljnim začinima i svježi sir od kozjeg mlijeka, Josipu Oštariću za Paški sir, Vesni Kesić za kozju basu i kozji sir s dodatkom začina.
Brončano odličje pripalo je Vesni Kesić za kozje kiselo mlijeko, Nikici i Katici Žampera za kozji sir i svježi kozji sir od pasteriziranog mlijeka sa zelenim maslinama, TE Anti Prtoriću za Paški sir.
najnovije
najčitanije
Ostali sportovi
Treća i Četvrta liga
Briševu piripala golijada, »petarde« u četvrtom rangu
Hrvatska
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovu trgu: Što ne otvorimo Pantovčak pa nek’ se ljudi šeću do ureda Milanovića?
Scena
OSCAROVSKI FILM
U Japanu prikazan “Oppenheimer”, uz upozorenja i nelagodu u Hirošimi
Zadar
HOTEL PINIJA
[FOTO] Poznati zadarski hotel obnovio dio svoje infrastrukture: ‘Radovi su bili zahtjevni i teški…’
Hrvatska
PERUŠIĆ
Novo ruho jezerca u Kvartama
Zadar
PREDBLAGDANSKA PONUDA
BILI SMO NA ZADARSKOJ TRŽNICI I RIBARNICI: ‘Prodaja ide slabo, mislim da su centri učinili svoje…’
Scena
DAO PODRŠKU BABY LASAGNI
URNEBESNI VIDEO ZADARSKE LEGENDE Pogledajte kako Grdović pleše na Rim Tim Tagi Dim!
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV 2024.
IMPRESIVAN ULOV DOMAGOJA BAŠIĆA: ‘Samo što san spustija skosavicu u more, bum…’
Zadar
ĐIR PO KVARTU
ĐIR PO KVARTU (6) Kanalizacija na Ploči trebala bi biti prioritet: ‘To je sramota. Nervira me kad…’
Crna Kronika
KRAĐE