Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Najuspješnijim ovčarima i kozarima uručena 92 odličja

Autor: Tomislav Drezga

18.10.2012. 22:00
Najuspješnijim ovčarima i kozarima uručena 92 odličja

Foto: Arif SITNICA



Predstavljen program uzgoja koza u RH koji je od izmnimne važnosti za uzgajivače, uzgajivačke udruge i stočarske stručnjake. – Ključna uloga programa je unapređenje uzgojno-selekcijskog rada i popularizacija uzgoja koza u RH, rekao je Zdravko Barać


U organizaciji  Hrvatske poljoprivredne  agencije i  Hrvatskog saveza  uzgajivača ovaca i koza, pod  pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede jučer je u  hotelu Medena u Segetu Donjem  započelo 14. po redu  savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u RH i 13. Izložba  hrvatskih ovčjih i kozjih sireva.
– Manifestacija se organizira s ciljem daljnjeg napretka razvoja ovčarstva i  kozarstva u Hrvatskoj, rekao je Zdravko Barać, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije.
Ove godine je predstavljen  novi program uzgoja koza u  Hrvatskoj, koji  predstavlja   temeljni akt  za organizaciju i  provedbu  uzgojnog rada  u  stadima koza u  Hrvatskoj. 
Iznimna važnost  za  uzgajivače
U sklopu savjetovanja čak  48 proizvođača izložili su  171   proizvod  od ovčjeg i kozjeg  mlijeka, a koje je ocijenilo  povjerenstvo sastavljeno od  stručnjaka za sirarstvo s Agronomskog fakulteta iz Zagreba.  Na savjetovanju se okupilo oko 200 sudionika, uzgajivača i stručnjaka  uključenih u  stočarsku proizvodnju.
Savjetovanje i izložbu  je  uime pokrovitelja Ministarstva poljoprivrede  otvorio  dr.  vet. med. Tomislav Kiš, a sudionicima su se obratili i  dožupan Splitsko-dalmatinske  Županije  Visko Haladić,  ravnatelj  HPA dr. sc. Zdravko  Barač  i  Antun Jureša, predsjednik  Hrvatskog  saveza uzgajivača ovaca i koza.
U programu  uzgoja ovaca i  koza naglašena je  iznimna  važnost  za uzgajivače, uzgajivačke udruge i stočarske  stručnjake, a  ključna uloga  programa je unapređenje  daljnjeg uzgojnog rada  i popularizacije uzgoja koza u Hrvatskoj. Program sadrži uzgojne ciljeve, mjere, postupke  i metode  za njihovo provođenje, čija je provedba i  organizacija  osmišljena  uzgojno-selekcijskim radom  s ciljem gospodarskog napretka  hrvatskog kozarstva. Ostali  niz predavanja održali su  stručnjaci Agronomskog fakulteta u Zagrebu i   iz Hrvatske  poljoprivredne agencije.
Uspjeh sirara Zadarske  županije
Ocijenjeno je ukupno 147  sireva , 25 ovčjih, 63 kozja,  od miješanog mlijeka 4, a  dodijeljeno je 48 zlatnih, 22  srebrne i 19 brončanih medalja.
– Veseli nas da je ove  godine su ove godine od  kupno nagrađena 92 sira  njih 20 iz Zadarske županije, kaže Dolores Barać,   voditeljica Županijskog odjela HPA. Ona je istaknula  kako je naša županija svojim prirodnim bogatstvima  pruža  još veće mogućnosti  u proizvodnji mlijeka i preradi u sir.
Ovogodišnji šampion tvrdih ovčjih sireva je obiteljsko gospodarstvo Magriž iz  Kornića s otoka Krka. U  kategoriji svježih sireva  pobjednik je sir iz nepasteriziranog kozjeg mlijeka s  dodatkom istarskog šafrana  proizvođača  Stancija  Kumparička  iz istarskog mjesta  Cokun.
Neiskorištene mogućnosti u  proizvodnji mlijeka
Značajka ovogodišnjeg  ocijenjivanja je  dosta velika ujednačenost kvalitete, raznolikost asortimana,  bolja kvaliteta sireva (posebice mikrobiološka) u  odnosu na predhodna ocjenjivanja, rekao je  prof. dr.  sc. Neven Antunac, član  povjerenstva za ocijenu sireva. Očito je da svi proizvođači koji su svoje sireve  predali na ocjenjivanje  poštuju osnovne kriterije  kakakvoće mlijeka koje koriste za preradu u sir. Ovo  je prvi put de je ocijenjeno   čak 150 različirtih proizvoda te da je 60,5 posto  proizvoda zavrijedilo  odličja i priznanja, dodaje   Antunac. On ističe kako  Hrvatska svojim prirodnim  bogastvima pruža znatne  mogućnosti u proizvodnji  mlijeka i preradi u sir.
Savjetovanje u  Trogiru  nastavlja se i danas  nizom  predavanja iz područja uzgojno selekcijskih programa, preventivne i zdravstvene zaštite ovaca i koza,  tehnologije, proizvodnje i  prerade ovčijeg i kozjeg  mlijeka, hranidbe, držanja  i njege ovaca, sve s ciljem  unaprjeđenja uzgoja ovaca   i  koza u Hrvatskoj.


 ZADRANIMA 9 ZLATNIH, 7 SREBRNIH I 4 BRONČANA ODLIČJA




Od 20 odličja koja su dodijeljena zadarskim proizvođačima devet je zlatnih, sedam srebrnih i četiri  brončana. Zlatno odličje pripalo je Emilu Oštariću iz  Kolana za Paški sir, Katici i Nikici Žampera za kozju  skutu i svježi sir od pasteriziranog mlijeka s Dugog  otoka, Siniši Miliću iz Bogatnika za kuhani kozji sir,  Žarku Miliću za kuhani kozji sir, Miodragu Ninkoviću za  skutu od kozjeg mlijeka, kuhani kozji sir u oblozi od  maslinovog ulja, pepela i začinskog bilja, Franji Zuboviću iz Kolana za paški sir i Goranu Zriliću iz Popovića za polutvrdi kozji sir.
Srebrno odličje pripalo je Ivanu Mitroviću iz Zelengrada  za kuhani kozji sir, Ivici Oliveriću iz Kolana za Paški sir,  Miodragu Ninkoviću za kozji sir u maslinovom ulju s  biljnim začinima i svježi sir od kozjeg mlijeka, Josipu  Oštariću za Paški sir, Vesni Kesić za kozju basu i kozji  sir s dodatkom začina.
Brončano odličje pripalo je  Vesni Kesić za kozje kiselo  mlijeko, Nikici i Katici Žampera za kozji sir i svježi kozji  sir od pasteriziranog mlijeka sa zelenim maslinama, TE  Anti Prtoriću za Paški sir.