Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Novi natječaj za rekonstrukciju Centra

Autor: Siniša Klarica

18.10.2012. 22:00
Novi natječaj za rekonstrukciju Centra

Foto: Adam VIDAS



Potencijalni izvođači radova ne mogu jamčiti da pročišćivač neće više toliko zaudarati


Zadarska Odvodnja poništila je natječaj  za rekonstrukciju postrojenja za pročišćavanje zraka  na glavnom pročišćivaču otpadnih voda u Ričini. Razlog, na raspisani natječaj u  kolovozu nije se javio niti  jedan ponuđač. Stoga je  jučer na zajedničkom sastanku s Hrvatskim vodama  u Splitu dogovoreno da se u  roku od dva tjedna raspiše  novi natječaj.
Direktor Odvodnje Grgo  Peronja kaže da će se rekonstrukcija obaviti po propisanim standardima Hrvatskih voda. I dalje tvrdi da su  mjerenja pokazala da je čistoća zraka propisana granica u EU 5 ppm, a na Ričini  je znalo biti izmjereno i 3  ppm. Dakle, pred izvođače  radova se stavio zahtjevan  posao, kako Peronja opisuje,  sličan proizvodnji automobila koji juri 150 km/h, a  potrošnja mu je 1 litra goriva.
Ipak, problem nesnosnog  smrada na Ričini nije za šalu  i podcjenjivanje, ma što propisane vrijednosti govorile.  Peronja kaže da su u posljednje vrijeme instalirani  Burafil-Filkom filteri, pa navodno pročišćivač više toliko ne smrdi. Propisani  strogi standardi, relativno  niska cijena posla te vrlo  neizvjestan ishod rekonstrukcije, rezultirali su time  da se nitko nije javio na  natječaj. Štoviše, jučer su  kontaktirani potencijalni izvođači radova koji su rekli  da je najveći problem na  Ričini jamčiti da pročišćivač  neće više toliko zaudarati.