Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Postat ću član Caspera jer želim pomoći zadarskom šahu

Autor: Ante Vidović

18.10.2012. 22:00
Postat ću član Caspera jer želim pomoći zadarskom šahu


Cijenim rad Veljka Šagija koji je napravio golemi posao i treba ga podržati u tome. Kao član kluba igrao bih i Dalmatinsku ligu – kaže Levačić


Ovo što Zadar ima u Šahovskom klubu Casper ima malo gdje u Europi. Predsjednik kluba Veljko Šagi uložio je znatan napor kako bi u klubu okupio djecu različitih generacija koja uče šah kroz igru – rekao je Damir Levačić, predsjednik Mediteranske šahovske federacija. Levačić je istaknuti šahovski trener i pedagog koji živi i radi u Cannesu u Francuskoj, a u Casperu je održao predavanje u klupskim kadetima i juniorima. Bilo je to njegovo prvo predavanje u Hrvatskoj nakog kojeg je najavio da će i postati član zadarskog kluba.
Casper je već dugo fenomen u hrvatskom šahu. Nema kluba u Hrvatskoj koji toliko radi na popularizaciji šaha kod djece. To se najbolje vidi kroz brojnost polaznika klupske šahovske škole te kroz ostale aktivnosti koje su usmjerene prema djeci, posebno organiziranju školskih šahovskih prvenstava u svim zadarskim školama. Potvrda za dobar rad sada je došla i od jednog istaknutog šahovskog djelatnika na europskoj razini.
– Šah djeca danas počinju učiti u osnovnoj i srednjoj školi, a ovdje imamo djecu vrtićke dobi što je rijetkost. Način rada je odličan, djeca uče šah kroz zabavu, ne predstavlja im se kao nešto teško. Djeca vole šah. Iz Caspera je izašao veliki broj prvaka Hrvatske. Ovdje ima puno prirodnih talenata i treba im dati šansu da dođu do najvećeg nivoa. To je sportska uloga šaha. Međutim, ne treba zaboraviti da šah ima i važnu ulogu u odgoju djece te im pomaže na primjer u ostvarivanju boljih školskih rezultata – kaže Levačić te dodaje:
– Postat ću član ŠK Casper. Budući da sam rođen u Zadru, želim ovdje pomoći razvoj šaha. Cijenim rad Veljka Šagija koji je napravio veliki posao i treba ga podržati u tome. Kao član kluba igrao bih i Dalmatinsku ligu.
Damir Levačić u suradnji sa ŠK Casper i Šahovskim savezom Zadarske županije planira u Zadru organizirati šahovski događaj na razini Mediterana kojim bi Zadar dobio istaknutiju šahovsku ulogu u Europi. Levačić je popularizirao kraljevsku igru u Cannesu, između ostalog sudjelovao u organizaciji Europskog juniorskog prvenstva u Šibeniku te svojim iskustvom i znanjem može doprinijeti i razvoju šaha u Hrvatskoj.