Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ruske gimnastičarke dolaze u Zadar

Autor: Valentina Mlađen

18.10.2012. 22:00
Ruske gimnastičarke dolaze u Zadar


Već treću godinu za redom zadarski Klub ritmičke gimnastike “Sirena” organizira međunarodni turnir u ritmičkoj gimnastici na kojem veoma uspješno nastupaju i zadarske djevojčice


Jedna od najpoznatijih i najatraktivnijih hrvatskih sportašica, koja je 2004. godine ponijela i titulu Miss sporta, Stefany Hohnjec, višestruka prvakinja Hrvatske koja je kući donijela brojna europska i svjetska odličja kao djevojčica bavila se ritmičkom gimnastikom. Baš kao i Stefany Hohnjec nekada, i u Zadru djevojčice marljivo vježbaju, idu na natjecanja, donose medalje i čekaju svoj zvjezdani trenutak, a priliku da ga ostvare imat će i ove subote na 3. međunarodnom turniru u ritmičkoj gimnastici “Sirena kup 2012”.
Već treću godinu zaredom zadarski Klub ritmičke gimnastike “Sirena” organizira međunarodni turnir u ritmičkoj gimnastici na kojem veoma uspješno nastupaju i zadarske djevojčice. U ovogodišnjem Kupu sudjeluje čak 20 klubova iz Hrvatske i svijeta, a iz kluba su posebno ponosni jer ove godine na natjecanje dolaze i Ruskinje, Bugarkinje te Čehinje, koje su, kako kaže predsjednica Sirene Marina Kamber, krema ritmičke gimnastike. Zadarske boje branit će 16 sirena: Marta Ramić, Nikolina Tanta, Sara Peteržinek, Ivona Lokin, Timea Radoslović, Karla Pavlović, Tea Drvosek-Kihas, Nikolina Dugač, Tea Radan, Lara Batur, Laura Čerina, Petra Višić, Zara Kadija, Nola Perica, Anđela Serdarević i Sanja Sinovčić.
– Ove godine imamo 200 natjecateljica koje će se natjecati u A i B programu, a osim iz Hrvatske dolaze nam natjecateljice i iz drugih zemalja. U prvom redu spomenula bih Rusiju, Bugarsku i Češku, a tu su i Slovačka, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Mađarska te Estonija, najavila je Kamber.
Na turniru će suditi 18 sutkinja u čijem društvu je i Zadranka Katarina Kamber, međunarodna sutkinja i trenerica u KRG-u Sirena.
Klub ritmičke gimnastike “Sirena” osnovan je kao udruga roditelja čija se djeca bave tim sportom, a od njegova osnivanja u lipnju 2008. već treću godinu organiziraju Kup Sirene, odlaze na međunarodna natjecanja i osvajaju brojne medalje. Organizacija ovakvog međunarodnog natjecanja nije nimalo lak zadatak, no zahvaljujući upornosti roditelja Zadar se upisao na kartu ritmičke gimnastike. Kamber je iskoristila priliku te je osim roditeljima zahvalila na podršci i Gradu Zadru, ali i Upravi Višnjika koja im svake godine pomaže oko organizacijskih detalja. Turnir je ujedno i prilika klubu da ugoste sve svoje prijatelje čiji su gosti bili proteklih godina.
– Tu se sklapaju doživotna prijateljstva, grade se odnosi u sportu i životu, naglašava Kamber.
Natjecateljice će u subotu nastupati u A i B programu. U A programu, koji je zahtjevniji od B programa, nastupit će i dvije Zadranke koje će u teškoj konkurenciji pokušati izboriti svoju medalju. Osim različitim elementima djevojčice će se predstaviti i rekvizitima: obručima, vijačama, trakama, loptama… a kako je ritmička gimnastika zapravo kombinacija između sporta i baleta nema sumnje da nas ove subote na Višnjiku očekuje pravi spektakl.
Marina Kamber mjesto predsjednice u Sireni preuzela je ove godine. Zahvaljujući trudu i naporima prijašnje predsjednice, ali i roditelja koji su izgradili ovaj klub njezin zadatak je nastaviti dobar posao i još više integrirati ovaj sport, okrenut uglavnom djevojčicama, u gradu košarke i nogometa.
– Želimo da Sirena i dalje raste, da naše djevojčice postižu još više medalja. Ulagat ćemo i dalje koliko god možemo ljubavi, volje i sredstava da se čuje za nas u Hrvatskoj, ali i van granica, kaže Kamber.
Iz kluba pozivaju i nadaju se kako će sutra u dvoranu na Višnjik doći što više roditelja s djecom kako bi se upoznali s ovim atraktivnim sportom. Početak natjecanja zakazan je za 9 sati ujutro za B program, dok će se A program odvijati u popodnevnim satima.