Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Učenici OŠ Zadarski otoci crtali Meštrovića

18.10.2013. 22:00
Učenici OŠ Zadarski otoci crtali Meštrovića


Jučer je u Gradskoj loži organizirana likovna radionica za učenike prvog i petog razreda Osnovne škole Zadarski otoci


Talent Ivana Meštrovića, najvećega hrvatskog kipara, prepoznat je još u njegovim dječačkim danima dok je čuvao ovce u selu Otavice i iz drveta i mekanog kamena džepnim nožićem rezbario prva svoja umjetnička djela. Upravo njegov primjer pokazuje koliko je važno poticati dječju kreativnost i njegovati talente, a upravo to su željeli u Narodnom muzeju Zadar organiziranjem brojnih događanja za učenike osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta tijekom trajanja izložbe Ivana Meštrovića “Zahvalimo njoj” u Zadru. Jedan od takvih događanja je i likovna radionica održana jučer u Gradskoj loži za učenike prvog i petog razreda Osnovne škole Zadarski otoci s kojima su likovne radionice započele. Oni su među Meštrovićevim djelima izabrali ona koja im se najviše sviđaju i radili likovne radove na istu temu.
– Ovo je za djecu jedinstvena prilika da pogledaju djela našega najvećeg kipara Ivana Meštrovića, da se djeca prateći te forme dok crtaju, senzibilizaraju i osjete taj potez njegova dlijeta, tu produhovljenost koja zrači iz svake te skulpture jer je na takav način najbolje postići da i sama djeca kroz vlastitu imaginaciju dožive Meštrovića, pojasnio je muzejski pedagog Branislav Jelenić.
– Gledao sam na televiziji puno o Ivanu Meštroviću koji je bio jako poznat kipar i zbilja mi se sviđa. Ja ću danas napraviti onu skulpturu vani od kolaž papira, ona mi se najviše sviđa jer joj je tijelo kockasto, iako su i ostale super, pojasnio je prvašić Nikola.
Finale svih likovnih radionica koje će se održati za vrijeme trajanja izložbe bit će još jedna zanimljiva izložba učeničkih, likovnih i fotoradova, na temu Ivana Meštrovića.