Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U helikopteru nije bilo opreme za izvlačenje vatrogasaca

18.10.2016. 22:00
U helikopteru nije bilo opreme za izvlačenje vatrogasaca


U nastavku ponovljenog suđenja bivšem zapovjedniku JVP Šibenik i Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije Draženu Slavici za kornatsku tragediju, svjedočili su članovi posade helikoptera koji su 30. kolovoza 2007. godine iz šibenske vojarne Knezova bribirskih prevozili 23-ojicu vatrogasaca na otok Kornat. Dvanaestorica njih su poginula, a jedan je teško ozlijeđen.
Neven Brozović (48) kapetan posade helikoptera izjavio je i jučer kako stoji iza onoga što je izrekao tijekom istražnog postupka te za vrijeme prethodnog suđenja održanog na ovom sudu. Brozović je na zamolbu suca na karti označio lokaciju kretanja helikoptera, a na pitanje kada mu je stradali Dino Klarić, vatrogasni zapovjednik akcije gašenja požara na Kornatu, rekao za iskrcavanje vatrogasaca, svjedok je odgovorio da se ne sjeća gdje su se tada nalazili.
– Vidio sam vatru, ali dima nije bilo, a ako ga je i bilo radilo se o malo dima. Vatra je bila žute boje, ali prije povratka u Divulje vidio sam dosta dima, ispričao je o situaciji na Kornatu.
Brozović je tijekom jučerašnjeg svjedočenja pričao i o okolnostima u kojima se odvijala akcija izvlačenja stradalih vatrogasaca s Kornata. Kapetan helikoptera dobio je dvije zapovijedi o odlasku na Kornat s tim da mu je prije polijetanja rečeno kako trebaju ići izvući vatrogasce koji se nalaze u blizini vatrogasne kruške.
– Za mene je to bilo da su okruženju i da ih trebamo izvući i vratiti natrag. U helikopteru nismo imali nikakvu opremu za izvlačenje vatrogasaca. Unesrećeni su bili na drugom mjestu od onog gdje smo ih ostavili, zapadnije od mjesta iskrcavanja, kazao je kapetan helikoptera te označio mjesto gdje su pronađeni stradali vatrogasci.
Slavičin odvjetnik Slaven Dmitrović upitao je svjedoka postoji li oprema za izvlačenje vatrogasaca, na što mu je ovaj odgovorio kako je oni nisu imali, ali da ona postoji i sastoji se od užadi, te je među ostalim obavijestio kontrolu leta, kao i Operativno središte u Divuljama da ima ozlijeđenih vatrogasaca.
Kopilot u helikopteru Danijel Brezović (41) također je ostao kod ranijeg iskaza danog u istrazi i na prvom suđenju za kornatsku tragediju, te je na upit Zvonka Ivića iz Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku o dizalici u helikopteru rekao kako su je imali, ali da nisu imali pojas koji je potreban da bi se ljudi njome podizali.
– Išli smo zbog gume na kotaču i goriva, odgovorio je svjedok na pitanje suca Radmana je li se posadi žurilo otići s Kornata zbog manjka goriva koji su imali.