Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Azru ne puštaju jer se Johnny deklarirao Jugoslavenom?!

Autor: Valentina Mlađen

18.11.2009. 23:00
Azru ne puštaju jer se Johnny deklarirao Jugoslavenom?!

Foto: Filip BRALA



Azru ne puštamo zbog Johnnyja Štulića. S radom smo počeli još u ratu, a on je tad svojim postupkom odlaska iz Hrvatske i svojim protuhrvatskim stavom koji još i danas iznosi u medijima jasno dao do znanja što misli o nama. On je odlučio ignorirati Hrvatsku i Zadar, a mi smo odlučili ignorirati njega i Azru, priznaje direktor 057 radija Darko Smrkinić
– Halid Bešlić pjeva novokomponiranu narodnu glazbu i smatram da već imamo dalmatinske klape i glazbu koju nitko ne tretira kao narodnu i prirodna je na ovom području, stav je Irene Hromin, glazbene urednice radio Zadra. A što se tiče Balaševića koji pjeva zabavnu, glazbu problem je jer nemaju nijednog njegovog albuma pa ga, ističe, iz tog razloga niti ne puštaju. Možda je vrijeme da jedan ipak nabave?
Ako poželite čuti neku pjesmu koju dugo niste čuli trebali biste samo nazvati glazbene želje na bilo kojoj od zadarskih radiopostaja i reći izvođača i naziv pjesme. Ali, ako naručite Azru, Bijelo Dugme, Zabranjeno pušenje, Partybreakerse ili izvođače tipa Thompsona, Rambo Amadeusa, Halida Bešlića ili Đorđa Balaševića, odgovor će u većini slučajeva glasiti kako tih izvođača nema u bazi pjesama. Zato smo za vas istražili zašto su određeni izvođači i pjesme na “crnoj listi” i na kojim radiopostajama su koji izvođači “zabranjeni”.
Iako nijedan od ovih izvođača nije službeno zabranjen niti na jednoj radiopostaji, ipak se neke od njih uopće ne pušta, ili ih se pak pušta, ali samo u rijetkim prilikama. Najčešći razlog zbog kojeg su određene pjesme ili izvođači stigli na “crnu listu” je to što ili vrijeđaju neku nacionalnu skupinu ili potiču međunacionalnu neptrpeljivost, a ponekad se radi samo o izvođaču koji je politički nepogodan. Među takvima je na visokoj poziciji u Zadru i Jonny Štulić, bivši frontmen popularne grupe Azra koja je u 80-ima žarila i palila, a popularnost joj traje još i danas. Unatoč popularnosti, koja se vidi po brojnim tributima toj legendarnoj grupi, Azra u Zadru na radiju rijetko kad svira.
“Centar” bez turbofolka
Među nekad megapopularnim grupama koje se više ne čuju u Zadru su i poznate Sarajlije iz grupe Bijelo Dugme, kao i bosanska grupa Zabranjeno pušenje. Od izvođača su to Thompson kojeg se često povezuje s ustaštvom, zatim Halid Bešlić, bosanski izvođač koji puni dvorane svojim koncertima, srpski pjevač Đorđe Balašević i drugi. Razlozi nepuštanja ovih izvođača su slični na svim radiopostajama a politika nepuštanja u skladu je isključivo s politikom radijske postaje.
Ako želite čuti Azru ili Bijelo Dugme najbolje bi bilo poželjeti glazbenu želju na radio Centru, a s vremena na vrijeme želju bi vam mogli ispuniti i na Novom Radiju. A zašto su neki odlučili puštati ove grupe, dok ih drugi ignoriraju, saznali smo od samih urednika.
– Na radio Centru smo se uglavnom bazirali na urbanu glazbu te jedan tip dalmatinskog popa, a iako nemamo baš određene izvođače i pjesme koje ne puštamo. Zapravo, zbog karaktera glazbe za koju smo se opredijelili na našoj radiopostaji nećete čuti turbofolk, kao ni pjesme zabavnog karaktera koje vuku na turbofolk, okarakterizirao je glazbu Centar radija Denis Ostrogonac, glazbeni urednik na radiju Centar. Tako na tom radiju ne morate uzalud čekati da čujete Thompsona, Severinu ili Magazin koji vuku na turbofolk, ali zato su oni jedini koji će vam bez ikakvih problema pustiti Azru i to ne prerađenu verziju nego original pjesmu u izvedbi Johnnyja Štulića.
– Azra definitivno spada u đir glazbe kakvu puštamo i kod nas se ona dosta često vrti, ali što se tiče nekih drugih grupa koje su bile popularne u isto vrijeme kad i Azra, o tome hoćete li ih čuti ili ne ovisi samo što sviraju. Tako Bijelo Dugme puštamo samo povremeno u jutarnjim ili noćnim satima jer oni ponekad vuku na etno, rekao je Ostrogonac. Unatoč činjenici da Azru možete čuti na radiju Centar, činjenica je također i da je ostatak radio postaja odlučio ignorirati ovaj bend. Jesu li njihovi razlozi pitanja glazbenog ukusa ili se radi o nečem drugom saznali smo od njih samih. I dok su neki otvoreno priznali svoje razloge, na Radiju Zadar rekli su nam da Azra nije tražen bend i da je zato ne puštaju. Ipak, ostali priznaju.
– Azru ne puštamo zbog Johnnyja Štulića. S radom smo počeli još u ratu, a on je tad svojim postupkom odlaska iz Hrvatske i svojim protuhrvatskim stavom koji još i danas iznosi u medijima jasno dao do znanja što misli o nama. On je odlučio ignorirati Hrvatsku i Zadar, a mi smo odlučili ignorirati njega i Azru, priznaje direktor 057 radija Darko Smrkinić. Sličan odgovor dobili smo i od glavnog urednika Novog radija Davora Pekote koji je priznao da izbjegavaju puštati Azru zbog Štulićevih političkih aluzija. I dok se mi pitamo treba li glazba biti povezana s osobnim političkim stavovima autora, možemo se upitati i što je s grupama i autorima koji nemaju veze s Jugoslavijom ili barem s protuhrvatskom politikom, a svejedno ih nigdje ne čujemo. Takvi primjeri su i Halid Bešlić, Đorđe Balašević ili odličan srpski rock bend Partybreakersi koji pjeva na engleskom. Imaju li ti autori u Zadru dovoljnu dozu popularnosti da bi se radiopostaje odlučile na takav korak puštanja tih izvođača?
– Smatram da u Zadru još nije dovoljno sazrelo vrijeme da bismo mogli puštati srpske izvođače, bez obzira na njihovu kvalitetu nisam siguran kako bi to građani primili, smatra Ostrogonac s radio Centra. Uglavnom se ovim autorima priznaje vrijednost, no mišljenja su uglavnom takva da Zadar još nije spreman ili se takav tip glazbe ne pušta na određenim postajama. A na onim postajama na kojima se pušta i takav tip glazbe čini se da s tim izvođačima ne žele imati nikakve veze.
Mišo i Thompson
– Halid Bešlić pjeva novokomponiranu narodnu glazbu i smatram da već imamo dalmatinske klape i glazbu koju nitko ne tretira kao narodnu i prirodna je na ovom području, stav je Irene Hromin, glazbene urednice radio Zadra. A što se tiče Balaševića koji pjeva zabavnu, glazbu problem je jer nemaju nijednog njegovog albuma pa ga, ističe, iz tog razloga niti ne puštaju. Možda je vrijeme da jedan ipak nabave?
Među svim tim izvođačima ima i nekih naših hrvatskih koji, iako se puštaju, svi priznaju da je to jako rijetko. A takvi izvođači su Thompson, Mate Mišo Kovač i slični. Što se tiče Thompsona, njegova situacija nam je poprilično poznata zbog povezivanja s ustaštvom, a što se tiče ovih ostalih, većina ih priznaje da nisu za takav tip glazbe pa te izvođače puštaju samo u nekim određenim prigodama, za vrijeme obilježavanja nekog slavlja ili kad treba potaknuti navijačko raspoloženje.
Čini se da smo neke pjesme otpjevali još osamdesetih, barem što se Zadra tiče, i za sada ne vrijedi ona stara da dobra pjesma traje vječno. Ovisno o tome koju želju želite čuti, ili pak kojeg izvođača, morate dobro porazmisliti koju ćete radiopostaju nazvati. A ako pak tražite nekoga od ovih sa “crne liste” dobit ćete odgovor koji bi mogao glasiti: “Nemamo tu pjesmu u bazi, daj neku drugu želju.”


“Protiv” bez “za”


AZRA
Za vrijeme rata frontmen i glavni čovjek Azre Jonny Štulić odlazi u Nizozemsku i od tad se jasno deklarira izrazito antihrvatskim stavom, negirajući Hrvatsku kao svoju zemlju.
BIJELO DUGME
Poznate Sarajlije žarile su i palile osamdesetih, ali danas za njih kažu da je njihovo vrijeme prošlo, poneke pjesme vuku na narodno ili podsjećaju na bivšu Jugoslaviju.
PARTYBREAKERSI
Odličan srpski rock bend, ali ne ide im na ruku što su srpske nacionalnosti i što se uglavnom smatra da Zadar još nije spreman na srpske izvođače.
ZABRANJENO PUŠENJE:
Još jedan od bendova koji neodoljivo podsjećaju na bivšu Jugu, ali se s novim pjesmama Zabranjeno pušenje napokon pomalo probijaju na radio Centru.
THOMPSON
Thompson je često zbog svojih pjesama prozivan da potiče na ustaštvo i međunarodnu mržnju. Ako je zabranjivan u državi nije čudno da ga izbjegavaju i na radio postajama.
RAMBO AMADEUS
Crnogorski pjevač koji u Zadru ima sve više poklonika povremeno se može čuti na 057 radiju. Zapravo je pomalo nejasno koji argumenti su protiv ovoga izvođača.
HALID BEŠLIĆ
Pjevač koji je postao legenda i za mnoge jedan od rijetkih ne samo pjevača nego i pjesnika nažalost previše vuče na narodnu glazbu.
ĐORĐE BALAŠEVIĆ
Iskreno ne znamo što se ima zamjeriti ovom pjevaču.