Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kanader došao čuti zvuk Morskih orgulja

Autor: Suzana Bandić

18.11.2009. 23:00
Kanader došao čuti zvuk Morskih orgulja

Foto: Filip BRALA



– Zbog mraka smo morali odustati pa kanader, osiguran, privezan i pod nadzorom naših djelatnika ostaje do jutra u uvali Dražanica, rekao je Karačić
Nakon što je pola sata kružio nad samim centrom Zadra, iznad Poluotoka, jer nije mogao sletjeti na zemlju, jedan je kanader jučer oko 13 sati prisilno sletio na more uz same Morske orgulje.
Njegovo slijetanje pratili su vatrogasci, služba Hitne medicinske pomoći i zadarska policija koji su odmah po dojavi pilota bili obaviješteni o problemu.
Od pukovnika Marinka Karačića, časnika za odnose s javnošću i informiranje u Zračnoj bazi Zemunik, doznajemo kako je problem bio tehničke naravi. Naime, pilot nije uspio izvući stajni trap kako bi se spustio na čvrsto tlo.
No, sve je sretno završilo, kanader nije oštećen prilikom slijetanja niti je itko ozlijeđen.
Svega sat vremena nakon prisilnog slijetanja, avion je, kako nam je kazao Karačić, brodicama policije i Lučke kapetanije otegljen u uvalu Dražanica gdje su dok su im to vremenski uvjeti dozvoljavali, zrakoplovni tehničari pokušavali otkloniti kvar na sustavu za slijetanje.
– Zbog mraka smo morali odustati pa kanader, osiguran, privezan i pod nadzorom naših djelatnika ostaje do jutra u uvali Dražanica. No, prvi nalazi naših zrakoplovnih tehničara pokazali su kako nije došlo do nekog većeg kvara. Oni su, naime, otkrili kako je mogući razlog kvara signalizacija na zrakoplovu, pojasnio je Karačić dodavši kako su tijekom jučerašnjeg popodneva zrakoplovni tehničari u nekoliko navrata uspjeli spustiti stajni trap u moru, no da je bilo preriskantno upuštati se u premještanje zrakoplova u noćnim uvjetima.
– Tijekom cijele noći u avionu će preventivno biti jedan zrakoplovni tehničar koji će pratiti situaciju, kazao je Karačić najavivši kako će se već jutros od sedam sati prionuti poslu te pokušati osposobiti kanader za polijetanje prema Zračnoj bazi gdje će potom biti i stacioniran.