Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Nama se nikad ne zna

Autor: Šime Ćurko

18.11.2009. 23:00
Nama se nikad ne zna

Foto: Filip BRALA



Mladi smo, imamo oscilacija nekad i unutar jedne utakmice, kao što se to dogodilo u Požegi – kaže Blažević
Ivana Blažević ima 16 godina, ide u drugi razred srednje škole, a već je drugu godinu zaredom jedna od nositeljica igre zadarskih košarkašica. Dobna granica onih koji nastupaju za seniorske ekipe u (hrvatskoj) ženskoj košarci očito se sve više pomiče. Tako igračice koje imaju 18 ili 20 godina idu u red iskusnijih, da ne kažemo da ih mnogi svrstavaju među – veteranke. Tako se događa da na kadetskim i juniorskim prvenstvima nastupaju igračice iza koji je poduži seniorski staž.
Ivana, dakako, nije slučajno zalutala u košarku. Otac Draženko Blažević svojevremeno je bio igrač Zadra, a košarci se nakratko vratio prije mjesec dana na revijalnoj utakmici protiv veterana Reala. I brat Nikola je košarkaš.
– A gdje sam drugo mogla nego u košarku – logično će Blažević koja je ovo ljeto imala zapaženi nastup za kadetsku reprezentaciju koja je osvajanjem drugog mjesta u diviziji B izborila povratak u diviziju A. S Blažević je u reprezentaciji bila i Glorija Sikirić koja se našla u najboljoj petorci prvenstva.
– Uvijek je lijepo igrati za reprezentaciju, nema veće časti za jednog sportaša. Na EP-u smo ostvarile odličan rezultat, i sada treba zadržati status u diviziji A.
Ivana je tijekom priprema zbog upale slijepog crijeva završila na operaciju pa je propustila dio treninga. No, bez obzira na to u ekipi je od prvog kola i njen je doprinos sve značajniji. Kakav je dojam nakon četiri kola u kojima je Zadar ostvario dvije pobjede i dva poraza?
– Dojam je jako dobar. Najviše mi je žao zbog lošeg prvog poluvremena u Požegi koje nas je koštalo poraza u toj utakmici. Kasnije smo se u druge dvije četvrtine sasvim vratili u utakmicu, ali nismo uspjeli napraviti potpuni preokret. Problem su nam bile osobne pogreške, u prve dvije četvrtine igrale smo vrlo loše u obrani i skupili dosta osobnih pogrešaka. Šteta zbog tog poraza jer pobjeda u Požegi mnogo znači, svih ovih godina naučili smo kako je tamo teško pobijediti.
Je li pomalo neočekivana pobjeda protiv Croatije u trećem kolu možda dovela do opuštanja pred dvoboj s Požegom?
– Mislim da nije jer mi dobro znamo da u svakoj utakmici moramo biti 100 posto da bismo mogli računati na pozitivan rezultat, bez obzira tko je s druge strane parketa. Mi smo takva ekipa, mladi smo, imamo oscilacija nekad i unutar jedne utakmice, kao što se to dogodilo u Požegi. Zapravo nama se nikad ne zna, tako je bilo i lani, tako bi moglo biti i ove sezone. Ipak, u ova četiri kola smo vidjeli da smo, bez obzira na neke odlaske koji su nam se dogodili ovog ljeta, kvalitetna ekipa koja niskim neće igrati podređenu ulogu.
 


Uvijek neugodni Agram


Zadranke u nedjelju (19 sati) u dvorani 3 na Višnjiku igraju protiv Agrama, ekipe koja igračicama Marije Mazije nikako ne odgovara. Agram vjerojatno nije kvalitetnija ekipa od Zadra, nije to bio ni prethodnih sezona, ali je često znao pobijediti u Jazinama. Sada se više ne igra u Jazinama nego na Višnjiku.
– Ne vjerujem da će nam na Višnjiku s Agramom biti lakše nego u Jazinama. Agram u Zadar dolazi nakon tri poraza i jedne pobjede i sigurno će dati sve za pobjede u dvoboju s nama. No, i mi računamo na dva boda, posebno jer smo i mi i Agram ekipe koje bi mogle u Ligu za ostanak, a tamo se prenose svi međusobni bodovi.