Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Radim maksimalno, ali treba mi vremena i strpljenja

Autor: Šime Ćurko

18.11.2009. 23:00
Radim maksimalno, ali treba mi vremena i strpljenja

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Svjestan sam da moje igre nisu bile na razini onoga čemu su se u Zadru nadali – kaže Markić
U 1. kolu u Velikoj Gorici počeo je u prvoj sedmorici. Ivana Buovca, standardnog lijevog vanjskog, nije bilo u momčadi i Šime Markić dobio je priliku već u prvom službenom nastupu za Zadar pokazati svoje mogućnosti. No, Markiću nije bilo lako, protiv Gorice je zapucao sedmerac, njegova igra nije bila na očekivanoj razini i nakon 1. kola uglavnom je sjedio na klupi. Na lijevom vanjskom izmjenjivali su se Marijan Bašić i Buovac. Prošle subote obrat, Ivana Ninčevića, prvo (i jedino) rješenje na lijevom krilu, zbog bolesti nije bilo u momčadi, Natko Merhar već je igrač Bjelovara i Zadar je za njega bivši klub, pa se Roko Paleka na krilu odlučio za Markića. Imao je Markić protiv Ivančice dva pokušaja iz igre, jednom mu je čistu kontru obranio Aleksandar Mateša, vratar gostiju, a drugi je put Markić uz pomoć okvira gola zabio s krila.
– Gledajući samo utakmicu s Ivančicom mogu biti zadovoljan. Nisam dobio previše lopti na krilu, a onu koju sam dobio ubacio sam u mrežu. Nisam baš često igrao na krilu, no nisam u poziciji biranja mjesta koje bih želio igrati. Uzeo sam ono što mi je ponuđeno i pokušao to odraditi što bolje – kaže Markić kojeg je Anđelo Žeravica nakon utakmice pohvalio za dobru igru u obrani, a i Paleka se pozitivno izrazio o tematici “Markić u obrani”.
Paleka zadovoljan
– Trener mi je rekao da na mene ozbiljno računa i na sljedećim utakmicama. To bi trebalo značiti da je i on zadovoljan s onim što sam odigrao protiv Ivančice.
Markić je cijelu karijeru do ovog ljeta igrao za Biograd gdje je na treninge svakodnevno putovao iz rodnog Sv. Filipa i Jakova. U dresu matičnog kluba 2007./08., iako je imao svega 17 godina, bio je najbolji strijelac Treće lige (148 golova u 20 utakmica), a lani je bio jedan od najučinkovitijih igrača Druge lige. Ovo ljeto odlučio se okušati u višem rangu.
– Nazvao me Perislav Zrilić i pitao jesam li zainteresiran za odlazak u Zadar. Odgovorio sam potvrdno jer sam želio otići u neku jaču sredinu od Biograda gdje mi je bilo odlično, ali klub teško može u viši rang od Druge lige. Zato sam prihvatio Zadar koji je bio veliki izazov.
Kako je prošla prilagodba?
– Nije bilo lako, zapravo nije ni sad lako. Svjestan sam da moje igre nisu bile na razini onoga čemu su se u Zadru nadali. No, treba mi vremena jer u Biogradu je bilo teško trenirati budući da nas je malo dolazilo na treninge. Druga liga je rang u kojem možete igrati i bez prečestog treniranja. A Prva B liga je nešto sasvim drugo, čak sam bio malo i iznenađen kvalitetom te lige. To sam shvatio kao dodatni motiv da što bolje treniram jer jedino tako mogu zaslužiti priliku u prvoj momčadi.
Koliko je Premijer liga realna opcija za Zadar?
– Borba za Premijer ligu je naša realnost, imamo momčad koja bi trebala biti prvak lige i ući među 16 naših najboljih momčadi. Imamo takve igrače s kojima bismo već sada mogli biti ravnopravni s dosta klubova u Premijer ligi.
Gorica i Crikvenica
Kako su se onda dogodila dva poraza u devet kola?
– Poraz od Gorice u prvom kolu je splet okolnosti. Nekoliko igrača došlo je malo prije te utakmice, nismo bili dovoljno uigrani, ali smo i takvi mogli uzeti barem bod. Da danas igramo s Goricom, vjerujem da bi sve bilo drugačije. Nakon tog poraza počeli smo igrati mnogo bolje. Crikvenica je bio loš dan cijele momčadi, gotovo da nismo imali raspoloženog igrača i zato smo i tamo izgubili.
Slijedi gostovanje u Trilju. S igrom koju je pokazao na nekim posljednjim utakmicama Zadar bi s Triljanima mogao imati problema.
– Nužno je ući hladne glave u tu utakmicu. Kvalitetniji smo od Trilja, a tamo je to uvijek teško dokazati na parketu. Kao malo u kojem mjestu u Trilju je veliki pritisak publike s kojim ćemo se morati nositi. Trebamo biti strpljivi i prilika će doći. Ne treba očekivati da ćemo riješiti sve nakon 15-20 minuta, ali kako utakmica bude išla kraju, očekujem da će razlika u kvaliteti doći do izražaja.
Možebitni neuspjeh u Trilj uvelike bi poljuljao premijerligaške ambicije Zadrana.
– Vrlo dobro znamo da se na ovakvim utakmicama osvaja ili gubi prvenstvo. Izgubiti utakmicu u Velikoj Gorici i Crikvenici ili Trilju nije isto i zato se moramo što bolje spremiti za ovu utakmicu i odigrati je kao da nam je to utakmica o kojoj nam ovisi sezona.


Sjajna biogradska generacija


Šime Markić (1990.) rukometom se počeo baviti 2000. godine od kada je član Biograda. S generacijom mlađih kadeta Biograda u sezoni 2005./06. osvojio je sjajno treće mjesto u skupini jug što je momčadi iz kraljevskog grada donijelo plasman među 12 najboljih hrvatskih momčadi. Uspjeh nije pokvarila ni činjenica da su Biograđani na Prvenstvu Hrvatske izgubili sve utakmice i tako završili na posljednjem mjestu.
Za mlađe kadete Biograda tada su nastupali: Michel Pupovac, Šimun Pešić, Frane Meić-Sidić, Marko Punoš, Davor Zrilić, Daniel Petrović, Frane Colić, Marino Troskot, Ante Stojanov, Tomislav Stojanov, Marko Šešan, Ante Sakić, Šime Markić, Ivan Bakija. Trener: Igor Brzić.
Od tada nijedna momčad iz Zadarske županije nije nastupala na završnici PH za mlađe kadete, baš kao ni za kadete.
Prva je šteta što Biograđani u sljedećoj sezoni nisu nastupili u Prvoj kadetskoj ligi. Razlog je, naravno, novac. Tako su ti šesnaestogodišnjaci ubačeni u seniorsku momčad, a “preskakanje razreda” malokad se (u sportu) pokazalo najsretnijim rješenjem…
 




Poziv u reprezentaciju


U Biogradu su Markića trenirali Igor Brzić, koji ga je i uveo u rukomet, pa Zvonimir Petrović, Marko Mrvica, Tomislav Šarić, Anito Jeličić, Danijel Duvnjak… Prije deset mjeseci, za vrijeme trajanja Svjetskog prvenstva u Hrvatskoj, Markić je na popisu kandidata za reprezentaciju mlađih juniora, na kojem je uz njega iz Zadarske županije bio i Natko Merhar. Ta je selekcija kasnije postala svjetski prvak, bez Markića i Merhara.