Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Realistična slika krutog i surovog života kršovite Dalmacije

Autor: Valentina Mlađen

18.11.2009. 23:00
Realistična slika krutog i surovog života kršovite Dalmacije

Foto: Filip BRALA



U Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar, u sklopu ‘Morskog utorka’, predstavljena je zbirka pjesama pirovačkog pjesnika Šime Vukmana “Trsje moga ćaće”. Osim samog pjesnika događaj su svojim nastupom uveličali glazbeni izvođači ženska klapa ‘Barufa’ te zadarski pjesnik i pjevač Atilio Orović. U ulozi moderatora večeri našao se Boris Ćubrić, novinar hrvatskog radija, dok je pjesme uz autora čitao bibinjiski pjesnik Ante Sikirić.
Zbirka “Trsje moga ćaće” realistična je slika krutog i surovog života kršovite Dalmacije, a u zbirci prevladavaju motivi mora, soli, kruha ispod peke, grožđa i vina i kamena Dalmacije. Sadrži 83 pjesme, a prva, po kojoj zbirka nosi naziv, ujedno je i uglazbljena dok su još neke u pripremi za uglazbljivanje.
– Zbirka je posvećena i mome ocu, ali u biti posvetio sam je za sve ljude iz ovoga krša, ove naše Dalmacije koji imaju vinograde. Ipak u svom tom radu i škrtosti zemlje ljudi su ti koji su ostali uporni i doživjeli su svoju starost i morali su poći, ali djeca uvijek preuzimaju i ta zemlje ne umire, rekao je Vukman za svoju zbirku. Pirovačkom pjesniku ovo je šesta po redu objavljena zbirka, a pisati je počeo još u najranijim danima dok je pomagao ocu raditi u vinogradu. Danas svoje pjesme pjesnik uglavnom piše na kraju radnog dana nakon opuštanja s društvom. A da su mu stihovi pogodni za uzglabljivanje ukazao mu je dobar prijatelj Arsen Dedić.
Zbirka se prodavala po simboličnoj cijeni od 50 kuna, a zasigurno će se koji primjerak moći naći i na policama Gradske knjižnice u Zadru. Nakon večeri organiziran je domjenak i zajedničko druženje na kojem su prisutni podijelili svoje komentare o zbirci i pjesniku.