Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Minibus s djecom sletio s ceste, najgore prošao dječak sa slomljenom nadlakticom

18.11.2010. 23:00
Minibus s djecom sletio s ceste, najgore prošao dječak sa slomljenom nadlakticom


Nesreća se dogodila nakon što je vozač neprilagođenom brzinom naletio na led na cesti. Minibus je proklizao preko suprotne trake, sletio s ceste i dvaput se prevrnuo. Šestero učenika i vozač su ozlijeđeni
Šestoro djece iz Srba i 63-godišnji vozač ozlijeđeni su u slijetanju minibusa koji je u petak ujutro prevozio 16 učenika Osnovne škole Nikola Tesla u Gračacu.
Nesreća se dogodila desetak minuta prije osam sati na državnoj cesti Knin-Gračac kod mjesta Malovan, a kumovali su joj loši vremenski uvjeti i neprilagođena brzina nakon čega se minibus dva puta prevrnuo.
– Minibus marke renault, zadarskih registarskih oznaka, koji je prevozio školsku djecu iz Srba u Gračac u petak je oko 7.50 sletio s kolnika. Šestoro putnika u nesreći je ozlijeđeno nakon čega im je pružena liječnička pomoć. Prema prvim informacijama petoro ih je lakše ozlijeđeno, a jedno dijete je još na liječničkoj obradi – rekao je Ivica Fridl, pomoćnik načelnika Policijske postaje u Gračacu gdje jučer nisu krili zadovoljstvo što u ovoj nesreći nitko nije ozbiljnije stradao.
Jedno dijete i vozač slomili rame
Preplašenim i ozlijeđenim školarcima nedugo nakon nesreće pružena je liječnička pomoć u Domu zdravlja u Gračacu gdje ih je dočekala i školska pedagoginja, nakon čega su njih šestoro upućeni na pregled u Opću bolnicu u Gračacu. Tamo im se ubrzo pridružio i 63-godišnji Mirko Dubajić, vozač s 30-godišnjim stažom u javnom prijevozu upravo školske djece.
– Nitko nije životno ugrožen, a samo jedno dijete ima teže ozljede, odnosno prijelom kosti nadlaktice i ramena. Svi ostali prošli su s lakšim ozljedama, udarcima, hematomima i nagnječenjima. Nema neuroloških ozljeda, a kad su došli, svi su bili pothlađeni i mokri, jer su na kiši čekali pomoć – kazao je Branko Garković, kirurg iz gospićke bolnice dodavši kako su po dolasku sva djeca bila u šoku, no pojasnio je kako je to razumljivo s obzirom što su doživjeli.
Garković je rekao kako je i vozaču minibusa također pružena liječnička pomoć nakon koje su mu utvrđene teže ozljede jer je i on ozlijedio rame, a zbog straha za djecu i on je zaprimljen u vidnom šoku. Vlasnik minibusa Ante Tomić u telefonskom nam je razgovoru iz gospićke bolnice, gdje je otišao odmah nakon što je doznao za nesreću, rekao kako su djeca i vozač imali sreću te da nitko od njih nije ozbiljnije stradao.
Protiv vozača prijava
– Od vozača i policije sam saznao da su s ceste sletjeli nakon zavoja. Padala je ledena kiša i tuča pa su samo proklizali. Vozač je izgubio kontrolu nad kombijem, zanijelo ga je na suprotnu traku, a zatim su sletjeli s ceste gdje su se zbog kosine terena dva puta prevrnuli i zaustavili bočno. Vozač mi je rekao da nije vozio brzo – ispričao je Tomić i sam u šoku zbog nesreće.
Minibus je nakon slijetanja ostao ležati bočno na strani gdje su mu vrata pa su učenici izlazili kroz šiber na krovu. Kako je jednom dječaku bila prikliještena noga, uz pomoć vozača koji su se zaustavili vidjevši ih uz cestu, te šumara koji su im također priskočili u pomoć, minibus je podignut, a dječak oslobođen. Srećom, noga mu nije bila slomljena. Tegljačem HAC-a minibus je nedugo nakon nesreće izvučen i prevezen na popravak.
Gračačka policija u petak je poslijepodne, po okončanju očevida, protiv vozača minibusa podnijela kaznenu prijavu. Nije vozio pod utjecajem alkohola.