Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Oporba: “Najjeftiniji” Duca na kraju će ispasti najskuplji

18.11.2010. 23:00
Oporba: “Najjeftiniji” Duca na kraju će ispasti najskuplji


„Ljuta oporba”, kako je samu sebe i svoje nazvala vijećnica SDP-a Ingrid Antičević Marinovi, reagirala je na sjednici Gradskog vijeća na dodjelu posla uređenja Trga Petra Zoranić i poljane Šime Budinića građevinskoj tvrtci Duca iz Zadra.
Duca će do početka sljedeće turističke sezone “zakrpati” postojeću rupu u centru grada za ukupno 8.699.193,57 kn. No SDP-ovce, prvenstvenu Irenu Dragić zanimalo je kako je to ponuda Duce odjednom manja za 2 milijuna kuna od procijenjene vrijednosti radova u iznosu 9,5 mil. kn bez PDV-a.  Ingrid Antičević Marinović je otvoreno posumnjala da će ova, najjeftinija ponuda, kao u pravilu, biti u konačnici najskuplja što je uostalo, jedna od zamjerki EU na natječaje u javnoj upravi. Saborska se zastupnica upitala kako to da posao nije mogla dobiti tvrtka iz Dubrovnika koja se odvažila sudjelovati na natječaju.  Željko Predovan iz HSLS-a joj je rekao da ni on, kao arhitekt i prostorni planer, ne može dobiti posao izvan Zadra, tako i u Zadru ne mogu dobiti posao tvrtke izvan grada. Na taj način je objasnio djelovanje i sudjelovanje jednih te istih građevinskih tvrtki na natječajima koje objavljuje Grad Zadar.
Gradsko vijeće danas je donijelo dva urbanistička plana uređenja za područje Skročini II i Vidikovac II. Riječ je o dva nova područja na kojima će niknuti novi stambeni blokovi s pratećim sadržajima, s time da UPU Vidikovac II provodi po želji investitora Jadran Investa.
Gradsko vijeće izdalo je suglasnost za sklapanje ugovora koji regulira tzv. DTK mrežu. Ugovor se sklapa s Hrvatskim telekomom, a za njegove odredbe, gradski pročelnik za gospodarstvo Alan Kociper jamči da su povoljniji u nekim segmentima nego što to slučaj s ostalim gradovima u Hrvatskoj koji su sklopili slične ugovore. Prema tom ugovoru Grad bi trebao uprihoditi ukupno 3,8 mil. kn, od čega 1 mil kn odmah na početku 2011. Kociper je naglasio da su se u ugovor ukalkulirale sve primjedbe gradskih vijećnika te je za 15 posto bolje ishođena cijena koju će Hrvatski telekom plaćati Gradu Zadru za služnost javnim površinama kojima prolazi DTK mreža. Oporba je pak dodala da je 15 posto mala naknada, te da je trebalo inzistirati na najmanje 30 posto dobiti od podnajma drugim operaterima koji će se služiti postojećom mrežom. Vijećnik DSU-a Željko Perović  rekao je da će Zadar uskoro postati omiljeno središte, napučeno kao Florida, te da će potražnja za telekomunikacijskim kablovskim sustavom biti takva da bi Grad Zadar već sad trebao razmisliti o osnivanju vlastitog poduzeća. Također, bilo je zamjerki na činjenicu da je ugovor sklopljen na neodređeno vrijeme.
Raspravu je izazvala i odluka o zimskom radnom vremenu ugostiteljskih objekata. Tako barovi i restorani u dane vikenda, petkom i subotom mogu raditi od 06.00 do 1,30, ali samo u područjima  mjesnih odbora: Poluotok, Petrčane, Kožino, Diklo, Puntamika, Brodarica, Arbanasi, Voštarnica, Jazine I, Silba, Premuda, Molat, Ist, Olib, Brgulje, Zapuntel, Rava, Vela, Rava MALA, Iž Veli, Iž Mali, Porovac, te na području prvog reda kuća uz tranzitne prometnice : državnu cestu D-8 i Ulicu Hrvatskog sabora. SDP-ovac Željko Ivančević je pokušao promijeniti odluku, vodeći se primjerom nejgovog Višnjika i činenicom da kad Zadar pobjedi u košarci, navijači nemaju u blizini gdje, do kasna proslaviti pobjedu svojih ljubimaca. Na drugu stranu, kaže Ivančević, neki ugostiteljski objekti na otocima kojima se dopušta rad iza ponoći, jedva da i rade zimi.
U setu brzopoteznih odluka Vesna Penjalov ponovno je na rok od četiri godine izabrana za ravnateljicu DV Latica. Članovi biračkih odbora na prošlim izborima za mjesne odbore dobit će kao i na dosadašnjim izborima 300 kn. Isto tako, iznos od 350 kn se ne mijenja za predsjednike i zamjenike predsjednika biračkih odbora. Ostalim izbornim dužnosnicima smanjena je naknada, pa će tako predsjednik gradskog izbornog povjerenstva dobiti 7.000 kn. zamjenik i članovi gradskog izbornog povjerenstva dobit će 6.000 kn, a članovi i zmjenici proširenog sastava izbornog povjerenstva dobit će 1.500 kn. Time se od predviđeni 400.000 kn za izbore za članove mjesnih odbora, uštedjelo 40.000 kn.
O javnoj rasvjeti u prvoj zoni brinut će Nin Elektrocommerce, a u drugoj zoni Marex Elekstrostroj. Manje građevinske radove i uklanjanje protupravno postavljenih predmeta za Komunalno redarstvoi obavljat će ubuduće građevinski obrt Ugradnja. Na kraju, gradski vijećnici su izglasovali poništenje natječaja za poslove nabave, ugradnje i održavanja opreme na području Grada Zadra budući da ni jedan ponuda nije odgovarala uvjetima. Marex Elektrostroj vijećnika Danijela Telesmanića iz HDZ-a nije imao stolara, a Arta Zip vijećnika SDP-a Željka Mikina dovoljno malo vozilo za brze intervencije u gradskoj jezgri.