Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadar svijetli – uokolo mrak

18.11.2010. 23:00
Zadar svijetli – uokolo mrak


NASA je objavila fotografije koje kružeći oko Zemlje svakih devedeset minuta napravi međunarodna svemirska postaja ISS, što je odnedavno omogućeno dodatkom novog modula Cupol sa sofisticiranom fotografskom opremom.
Na noćnim fotografijama Sredozemnog bazena u noćnim satima vidljiv je i čitav hrvatski prostor, što je bila prigoda i za procjenu svjetlosnog zagađenja koji se s našeg ozemlja odašilje u Svemir. Pokraj Italije, sjevernoafričke obale i Pirinejskog poluotoka, Hrvatska djeluje ne pretjerano blještava. Doduše, na fotografiji se dadu razaznati Zagreb, Pula, Rijeka, Split i Zadar, no samo kao točkice.
Najsvjetliji u ovom dijelu svijeta je bez konkurencije Egipat, posebice prostor od Kaira do Aleksandrije u kojem živi preko trideset milijuna stanovnika. Iako snimka očito pokazuje da smo daleko udaljeni od svjetskog svjetlosnog zagađenja, činjenica da se točka Zadar dade jasno prepoznati, upućuje nas da za preventivu ipak nije prerano pa je i nedavno osnivanje udruge “Naše nebo”, za očuvanje tamnog neba, stiglo u pravi čas.