Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Uhićen organizator pljački i njegova tri pomagača

18.11.2011. 23:00
Uhićen organizator pljački i njegova tri pomagača


Mišel Štrbac je, kako neslužbeno doznajemo, bio „mozak” oružanih pohoda u kojima je uz prijetnju pištoljem i nožem opljačkan poštanski ured i sedam trgovina, dok se osmi izjalovio
Nakon niza nerazriješenih oružanih razbojstava koja su posljednjih mjeseci potresala Zadar, policija je razotkrila i jučer uhitila 26-godišnjeg organizatora čak devet pljački zajedno s njegovih troje pomagača.
Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o Mišelu Štrpcu koji je u protekla tri mjeseca iz poštanskog ureda i sedam trgovina mješovitom robom odnio ukupno 26 tisuća kuna, a jedna pljačka ostala mu je nerealizirana. U svim pljačkaškim pohodima razbojnik se služio pištoljem ili nožem s kojima bi pred kraj radnog vremena iznenadio zaposlenike te im zaprijetio životima ukoliko mu ne predaju novac.
Djelatnici Odjela općeg kriminaliteta nakon opsežnih istražnih radnji Štrpca sumnjiče da je 9. rujna ove godine prijeteći pištoljem opljačkao trgovinu Sonik na Putu Stanova gdje je upao oko 20 sati i 40-godišnjoj zaposlenici zaprijetio pištoljem nakon čega mu je žena u strahu za svoj život izručila sadržaj blagajne. Četiri dana kasnije, odnosno 13. rujna, Štrbac se pištoljem u ruci uputio u trgovinu „Zora” u Ulici Frane Alfirevića, no tamo ga je dočekala hrabra trgovkinja koja je njegov oružani pohod osujetila odbivši mu dati nakon čega je pobjegao.
Dva dana kasnije, 15. rujna, mladi razbojnik je već isplanirao novu pljačku, a kako mu se ne bi izjalovila kao prethodna, sa sobom je poveo 26-godišnjeg Marina Miljanića. Oko 20 sati njih su dvojica upali u trgovinu Sonik u Ulici Bože Peričića te prijeteći Štrpčevim pištoljem od prodavačice uzeli novac. Policija razbojnički dvojac sumnjiči i da je isti dan opljačkao i trgovinu u Varaždinskoj ulici gdje je Štrbac trgovkinji zaprijetio pištoljem, a Miljanić nožem. Potkraj rujna njih su dvojica opljačkali trgovinu Sonik na Krešimirovoj obali u Zadru. Oko 20 sati upali su naoružani nožem i pištoljem i trgovkinji oduzeli dnevni utržak. Policija Štrbca sumnjiči i za pljačku trgovine Vlado u Ulici Ivana Lucića na predjelu Smiljevca početkom listopada. Pljačku je uz pomoć 25-godišnjeg Petra Pucara izveo uz uporabu noža kojim je priprijetio trgovkinji prislonivši joj ga na vrat, nakon čega im je predala novac iz blagajne. Policija mu nije mogla ući u trag, a pljačke su se pokazale kao brz način zarade od nekoliko tisuća kuna pa je Štrbac i 11. listopada krenuo po plijen noseći nož. Pred samo zatvaranje trgovine u Ulici Ivana Mažuranića ušao je u trgovinu i zaprijetio trgovkinji odnijevši joj potom sav novac iz kase, a jednak pothvat poduzeo je i 4. studenog na Obali kneza Branimira, gdje je prijeteći nožem od 34-godišnje zaposlenice uzeo oko dvije tisuće kuna.
Prva pljačka na koju se Mišel Štrbac odvažio bila je ona 8. kolovoza kada je već u jutarnjim satima, oko osam, s pištoljem u ruci upao u poštanski ured na Putu Bokanjca, zaprijetio 50-godišnjoj zaposlenici i udaljio se s oko tri tisuće kuna. Dok je on pljačkao, u ovom oružanom pothvatu leđa mu je čuvao mlađi punoljetnik, 22-godišnji Zadranin.
– Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja svi osumnjičeni će uz kaznenu prijavu biti privedeni sucu istrage Županijskog suda u Zadru – izvijestio je Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske koja od početka ove godine broji 46 razbojstava, a nakon ovog najnovijeg uhićenja, 19 ih je razriješenih.