Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Gdje se bolje živi, na Bilom brigu ili na Poluotoku?

Autor: Valentina Mlađen

18.11.2012. 23:00
Gdje se bolje živi, na Bilom brigu ili na Poluotoku?

Foto: Vedran SITNICA



Izložbu možete pogledati i doživjeti do 4. prosinca


Kneževa palača ugostila je zanimljiv i jedinstven umjetničko-istraživački projekt naziva “Performativ”. Srž projekta je istraživanje odnosa načina života u centru grada i na njegovoj “periferiji”, u ovom slučaju života na Poluotoku i u jednom od najvećih zadarskih kvartova, na Bilom brigu. Tako se dogodilo da su dvije hrabre Zadranke, Marija Knežević i Snježana Prostran, u sklopu projekta na dva tjedna, odnosno 14 dana, zamijenile svoje stanove. Djevojke su za to vrijeme bilježile svoja iskustva i promjene u svakodnevici u prostoru novih kvartova, kao i specifičnosti koje su primijetile uslijed promjene životnog prostora.
Zamjena i promjene
– Očekivala sam da će mi ta dva tjedna duže trajati, no brzo su prošla. Najveća promjena bila mi je što sam tada stalno bila u autu. Kako mi je posao na Poluotoku, do njega inače idem pješice. Mislim da je zapravo djeci puno bolje na Poluotoku, samo je jedna cesta na koju treba paziti, ostatak im cijeli može poslužiti za igru, dok mi se čini da se na Bilom brigu nedovoljno brine o tome, opisala je svoja iskustva Marija, naša novinarka i urednica u Zadarskom listu, koja bi ipak između Bilog briga i Poluotoka uvijek izabrala Poluotok.
Velikih iznenađenja nije bilo ni za Snježanu koja je život na Bilom brigu nakratko zamijenila životom na Poluotoku, a kroz smijeh kaže kako su joj jedino mjesta za izlaske bila puno bliže.
Sve o projektu, bilješke i fotografije koje su tijekom razmjene snimile djevojke, ali i profesionalni fotograf Nikola Zelmanović te videointervjui snimljeni po završetku projekta prikazani su na izložbi u Kneževoj palači i mogu se pogledati do 4. prosinca. Predstavnici Udruge mladih muzeologa “Kontraakcija” koji su, uz partnerstvo zadarske udruge Šigureca, organizirali projekt istaknuli su kako su dvije Zadranke bile izuzetno zanimljive i karizmatične sudionice te da je projekt bio uspješan, što se vidi i na izložbi.
U Dubrovniku projekt nije uspio
I Vedran Miočić-Stošić, iz Udruge Šigureca, izrazio je veliko zadovoljstvo sudjelovanjem u ovako neobičnom i jedinstvenom projektu i sudjelovanjem Šigurece u nečem u čemu ih dosad sugrađani nisu mogli vidjeti.
Provođenje projekta zamišljeno je prvotno i za Dubrovnik, ali se nitko nije javio. Izložba postavljena u Kneževnoj palači trebala bi nakon Zadra biti preseljena u Zagreb.


Slijede dvije tribine




Projekt Performativ organizirala je Udruga mladih muzeologa “Kontraakcija” koji se realizira preko platforme SU Kultura te uz partnerstvo zadarske udruge “Šigureca”. Podržan je od strane Ministarstva kulture RH, Grada Zagreba i Open Society Foundations. U projektu su sudjelovale Marija Knežević i Snježana Prostran, intervjue je snimao Erik Lončar, a fotografije, uz sudionice i Nikola Zelmanović. Suradnici projekta su Ogranak mladih Društva arhitekata Zadra (ZDA), dok će se popratni program održati ovih dana u Boutique Hostel Forumu i to 22. studenoga u 19 sati “Tribina o društveno-urbanističkim razlikama centra i perifernih dijelova Zadra” te 29. studenoga, također u 19 sati, “Tribina o društveno-kulturnim razvojnim strategijama Zadra”.