Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Konzervativan gradski proračun “teži” 363,6 milijuna kuna

Autor: Nives Rogoznica

18.11.2012. 23:00
Konzervativan gradski proračun “teži” 363,6 milijuna kuna

Foto: Vedran SITNICA



Oprez gradskih financijskih planera najbolje se očituje u činjenici da je Prijedlog proračuna za 2013., u odnosu na prvotno usvojen proračun za ovu godinu manji za 13,6 milijuna kuna


Pred Gradskom vijećem danas je usvajanje proračuna za 2013. u iznosu od 363,6 milijuna kuna. Predloženi proračuna je za 11,6 milijuna ili 3,3% veći od, u rujnu rebalansiranog, proračuna za 2012. Pročelnica Upravnog odjela za financije Grozdana Perić na prošlotjednoj je sjednici kolegija gradonačelnika ovaj proračunski prijedlog nazvala konzervativnim, a oprez gradskih financijskih planera najbolje se očituje u činjenici da je Prijedlog proračuna za 2013., u odnosu na prvotno usvojen proračun za ovu godinu manji za 13,6 milijuna kuna.
Neizvjesnih 45 milijuna
U Prijedlogu proračuna predviđen je porast izvornih gradskih prihoda za 10,4 milijuna kuna ili 4,95% u odnosu na 2012., a riječ je o prihodima od poreza na dohodak, imovinu, potrošnju i tvrtku, te o prihodima od prodaje materijalne imovine. Izvorni gradski prihodi planirani su iznosu od 219,2 milijuna kuna. U dokumentu koji prati Prijedlog proračuna napominje se kako je, međutim, neizvjesna realizacija planiranih prihoda po posebnim propisima u koje spadaju komunalna naknada i komunalni doprinos. Ovi su prihodi planirani u iznosu od 91,6 milijuna kuna što je za 2,8 milijuna kuna više od rebalansiranog proračuna za ovu godinu.
Neizvjesnost se, napomenuto je, prvenstveno odnosi na komunalnu naknadu s obzirom na najavljeno uvođenje poreza na nekretnine koji bi trebao zamijeniti upravo komunalnu naknadu, od koje je prihod planiran u iznosu od 45 milijuna kuna.
– Svaka promjena u ovom segmentu izazvat će dosta problema i postoji opasnost od nenaplate i komunalne naknade i poreza, a obveze prema komunalnim programima će stizati uobičajenom dinamikom, upozorava se u proračunskom dokumentu.
U Gradu Zadru, ipak, kako je to na sjednici kolegija gradonačelnika kazala pročelnica Perić, očekuju kako bi legalizacija bespravnih objekata, kroz naplatu komunalnog doprinosa, trebala pokazati pozitivan financijski efekt u gradskom proračunu već u 2013. Od komunalnog doprinosa i legalizacije objekata planira se uprihodovati 35 milijuna kuna.
Rata za Višnjik 14 milijuna
Temeljem poreza gradski bi proračun trebao prihodovati ukupno 174,1 milijun kuna, što je 13 milijuna kuna više od plana za 2012. prema rebalansiranom proračunu. Od toga bi se iz poreza na dohodak u gradsku blagajnu trebalo sliti 146,6 milijuna kuna, što za 9,3 milijuna kuna više od planiranog u ovoj godini. Od poreza na kuće za odmor gradska bi blagajna trebala realizirati prihod u iznosu od 1,3 milijuna kuna, od poreza na promet nekretnina 18,7 milijuna kuna, od poreza na potrošnju 1,9 milijuna kuna, a od poreza na tvrtku 5,5 milijuna kuna. Od koncesija, najma, naknada i spomeničke rente ukupno se planira uprihodovati 39 milijuna kuna. Od prodaje zemljišta gradski bi proračun trebao ostvariti prihod u iznosu od četiri milijuna kuna, a od prodaje stanova na kojima postoji stanarsko pravo u visini tri milijuna kuna.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU