Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Od krede i spužve do elektroničke olovke

18.11.2013. 23:00
Od krede i spužve do elektroničke olovke


Kako bi učenici bili spremni na izazove koji će im se javljati u skoroj budućnosti, informatizacija nastavnog procesa je nužna, kazala je ravnateljica Jadranka Marasović


Općina Starigrad prepoznaje važnost tehnologije u obrazovanju svojih učenika. Starigradska škola je škola budućnosti, pa je u jednoj od učionica postavljena interaktivna (pametna) ploča.
Današnji nastavnici bježe od tradicionalnog pristupa poučavanja u kojem su učenici samo pasivni slušatelji i nastoje u nastavu unijeti nove metode i principe poučavanja.
– Kako bi učenici bili spremni na izazove koji će im se javljati u skoroj budućnosti, informatizacija nastavnog procesa je nužna, kazala je ravnateljica Jadranka Marasović
Pametna ploča je veliki iskorak u odnosu na dosadašnju tradicionalnu školsku nastavu koja se svodila na kredu, spužvu i ploču.
– Upravo interaktivna ploča pretvara tradicionalnu školsku ploču u interaktivan uređaj za podučavanje pružajući učiteljima da dodatno izraze svoju kreativnost, a ujedno i učenicima olakšaju svladavanje težeg gradiva, naglasila je Marasović.
Interaktivna ploča pretvara tradicionalnu školsku ploču u interaktivan uređaj za podučavanje i prezentaciju. Za potpunu funkcionalnost potrebno je računalo i projektor.
– Pomoću elektroničke olovke možemo kontrolirati i uređivati sliku na ploči/platnu. Olovka omogućuje pisanje po zaslonu, kontrolu miša na računalu te kontrolu samog računala i svih aplikacija. No, pisati možemo čak i samo prstom, objašnjava. Projiciranu sliku možemo kasnije pohraniti na računalo ili promijeniti, istaknula je između ostalog ravnateljica.
– Ovaj je projekt prepoznala Općina Starigrad koja je donirajući sredstva za kupnju interaktivne ploče prepoznala važnost informatizacije i osuvremenjivanja nastavnog procesa, govori Marasović.
– Velebit je kolijevka našega odrastanja. Zahvalni smo stoga što iza nas stoji općina koja prepoznaje važnost edukacije i obrazovanja te nam osigurava sve materijalne i tehnološke uvjete za kvalitetno učenje i podučavanje, zahvalila se Marasović.