Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Prihodom od tombole pomoći potrebitima

Autor: Marija Ćurko

18.12.2008. 23:00
Prihodom od tombole pomoći potrebitima

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Nije bitno kakav će biti naš dar, bitno je da dolazi iz dubine iskrenog srca, jer je samo u srcu prava nakana, ističe Elvira Katić
U Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II. u Zadru uz prigodni program održan je tradicionalni predbožićni susret učenika, roditelja i profesora. Na kraju bogatog repertoara večeri u prizemlju škole upriličena je humanitarna tombola pod nazivom “(Do)živjeti ljubav” i zajedničko druženje uz kolače i sokove.
Za tombolu su učenici sakupili čak 350 zgoditaka tako da su se odricali kako bi unijeli veselje u srca onih kojima je pomoć potrebna. Želja je da se sredstva dobivena od tombole usmjere potrebitima kako bi im ovi božićni dani bili ispunjeni radošću. Tombolu je s učenicima osmislila prof. Elvira Katić, u sklopu kreativno-karitativne radionice “Amfora”. To je prilika prenošenja ljubavi na druge, kako bi ispunili otvorene dlanove potrebne naše dobrote. Tako se čudo Božića širi i svako srce postaje “jaslice” u kojima Ljubav postaje čovjekom za ljude danas, za sve nas. Nije bitno kakav će biti naš dar, bitno je da dolazi iz dubine iskrenog srca, jer je samo u srcu prava nakana. Gestama odricanja i ljubavi dajemo odgovor na pitanje Djeteta u jaslicama, koje nas svojim pogledom pita: “Koliko smo ljubili druge?”, izdvaja prof. Katić. U prvom dijelu programa održan je predbožićni recital pod nazivom “Bog dolazi, nemoj ga mimoići”, protkan zborskim božićnim pjesmama i glazbenim izvedbama. Recital su s učenicima priredili Mirela Zubčić i Damir Sikirić, a voditelji programa bili su Šime Dujmović i Anita Pedišić. Program je obogaćen izvedbama školskog zbora pod vodstvom prof. Tomislava Pehara.
Mons. Joso Kokić, ravnatelj Klasične gimnazije Ivana Pavla II., u svom je govoru uputio na pravilno vrednovanje Božića, kako bi ga uistinu doživjeli u svojoj nutrini i međusobno, u otvorenosti srca za bližnje i one koje Bog stavlja na naš put.
– Božić nas potiče na razmišljanje o onome što izgrađuje. U tom smislu je i pitanje postojanja i posjedovanja, koje čovjek često puta poistovjećuje, misleći da može biti sretan samo u onome što ima i koliko ima. Međutim, kad je riječ o postojanju, Božić nas potiče na življenje onog na što smo pozvani u svjetlu evanđelja i onoga što jesmo u Kristu, na činjenicu da smo pozvani jedni druge prihvaćati u ljubavi, iznutra, a ne samo izvanjskim gestama. Čovjek je, više od svega, potreban unutarnjeg prihvaćanja, iz čega proizlaze pravi ljudski odnosi. Često puta znamo razmišljati što ćemo ovih dana dobiti ili kupiti, a važno je drugima se darovati, susresti čovjeka srcem, blizinom, riječju, … To je bit Božića koji otvara prostore blizine, prisutnosti Boga i čovjeka,… Božićna radost proizlazi iz činjenice da se Kristovo rođenje treba događati u srcima ljudi, jer u tome je bit ovog otajstva. Pozvani smo otkrivati Božić i njegove poruke na putu življenja svega onoga što nas vodi ususret Kristu, rekao je mons. Kokić.
Pastirsku riječ uputio je i zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa koji se osvrnuo na poruke blagdana Kristova rođenja te uputio božićne čestitke i blagoslov.