Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ročak: “Ovo je namještaljka”

Autor: Suzana Bandić

18.12.2008. 23:00
Ročak: “Ovo je namještaljka”


Protiv njega je optužnicu podigao USKOK prošle godine, a na početku jučerašnjeg suđenja Ročak se izjasnio kako se ne osjeća krivim. Optužen je zbog primanja mita od mađarske državljanke kako bi joj “otpečatio” apartmane
Na Županijskom sudu u Zadru jučer je počelo suđenje Anti Ročaku (58) kojemu se sudi zbog primanja mita, a protiv kojega je optužnicu podigao USKOK još prošle godine.
Ročak je naime, optužen da je 27. srpnja prošle godine kao viši inspektor zadarske ispostave Državnog inspektorata primio četiri tisuće kuna mita od mađarske državljanke Erike Lazo koja je na Viru nelegalno iznajmljivala apartmane. Prema optužnici, Mađarica je Ročaka podmitila kako bi joj “otpečatio” jedan od dva apartmana koje joj je nekoliko dana ranije “zapečatio” radi neovlaštenog pružanja usluge smještaja mađarskih turista.
Nadalje ga se tereti da se 2. i 3. kolovoza, ponovno susreo s Erikom Lazo te se dogovorio da će joj napisati novo rješenje, no da prethodno treba uplatiti 10 tisuća kuna kazne, a njega “nagraditi”. U optužnici stoji kako je on s njom taj dan dogovorio da dan kasnije dođe u njegov ured kako bi mu predočila uplatnicu, dala izjavu u zapisnik i predala “nagradu”, a on joj je potom trebao izdati rješenje kojim se poništava “pečaćenje” jednog od dva apartmana.
Međutim, Ročak je predsjednici Sudskog vijeća, Enki Moković rekao kako se ne smatra krivim, a svoju je obranu iznio odmah obrazlažući i pojašnjavajući svoje postupke u ovom slučaju do najsitnijih detalja ističući kako je ovdje riječ o običnoj spletki i namještaljci.
– Ja sam spomenutog dana u obilasku apartmana mađarske državljanke Erike Lazo pronašao u tri apartmana 22 gosta koji nisu bili prijavljeni, a osim toga vlasnica kuće nije imala registriranu djelatnost prema kojoj bi mogla davati usluge smještaja. Izdao sam joj rješenje o pečaćenju i sutradan došao kako bi se to i obavilo. S obzirom na to da ona nije bila nazočna, rješenje sam uručio njezinom suprugu, a on mi je potpisao dostavnicu. Svoj sam posao odradio zakonito, časno i nepristrano – tvrdio je Ročak u svojoj obrani dodajući kako je istina da je došao 2. kolovoza k njoj ali da nikada nije bilo govora o plaćanju ičega, osim same kazne.
– Sa mnom je bio policijski službenik Miro Smokrović, tumač za mađarski jezik Ferenc Balent i dva mađarska policajca. Gospođi sam pojasnio njezina prava i dogovorili smo se da uplati kaznu i uloži žalbu na rješenje. Počela mi je pričati kako je teško bolesna, kako ima leukemiju i da joj stoga preostaje još oko godinu dana života. Potom me je molila da joj barem prebacim pečat s apartmana koji se nalazi u hladu na onaj što je izložen suncu kako bi tako bolesna mogla provesti zadnje dane sa svojom obitelji. Sažalio sam se, ali nisam popustio. Sutradan je došla u moj ured i pokazala mi uplatnicu. Dao sam joj prijevod rješenja na mađarskom jeziku kako bi ona mogla razumjeti o čemu je riječ i uložiti žalbu za koju su joj ostala samo još tri dana, a dolazio je vikend. Međutim ona je i u uredu govorila o svojoj bolesti i nešto mi gestikulirala. Nismo se razumjeli jer ja ne govorim mađarski, a niti ona hrvatski. U tom trenutku je u ured ušla tajnica Davorka Nekić i ja sam gospođu Lazo dopratio do vrata. Počeo sam tajnici potpisivati spise, a Mađarica je čekala. Kad sam završio i kad je tajnica napustila ured, ona je krenula k meni govoreći mi “hvala, hvala” te mi pružala snop novaca. Nisam to htio uzeti i podigao sam ruke krećući se unatrag. Ona je samo spustila taj novac na moj stol i izašla – prisjećao se Ročak dodajući kako je bio u šoku zbog svega toga te se osjećao kao da mu je bombu stavila na stol.
Uhvatila ga je panika. Htio je nazvati policiju, no predomislio se kad se sjetio kako bi to moglo izazvati aferu. Zgrabio je novac i odlučio krenuti za Mađaricom smatrajući kako je zbog bolesti smušena te da je najbolje da joj taj novac vrati. U trenutku kada je uhvatio za kvaku i otvorio vrata, ispred je ugledao nepoznata čovjeka koji mu je prepriječio put. Mahinalno je novac gurnuo u džep, a tad mu se on predstavio kako djelatnik policije koji je tu jer ga se sumnjiči da je počinio kazneno djelo primanja mita.
– Pomislio sam kako je taj policajac u dogovoru s tom ženom i kako je sve to namještaljka. Prepustio sam se njima, bio saslušan u policiji, odveden u pritvor te sutradan u Split pred istražnog suca. Smatram kako je za sve odgovoran mađarski policajac Robert Farago koji je nagovorio svjedokinju da mi pokuša dati mito, što je ona kasnije istražnom sucu i priznala – zaključio je Ročak.
Suđenje se nastavlja 3. ožujka slijedeće godine.