Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Sudsko vijeće zatražilo dodatno vještačenje

Autor: Suzana Bandić

18.12.2009. 23:00
Sudsko vijeće zatražilo dodatno vještačenje

Foto: Filip BRALA



Sudsko je vijeće pod predsjedanjem suca Borisa Radmana odgodilo glavnu raspravu i zatražilo dodatno psihijatrijsko, psihološko i toksikološko vještačenje za prvooptuženog Nenada Radonju, dugogodišnjeg ovisnika i recidivista


Iako je na Županijskom sudu u Zadru u petak bila najavljena presuda Nenadu Radonji (29) i Miru Loniću (32) koje se optužnicom tereti za zloporabu opojnih droga, Sudsko vijeće kojim predsjeda sudac Boris Radman odgodilo je glavnu raspravu za 3. veljače iduće godine.
Naime, s obzirom na to da je u četvrtak tijekom iznošenja svoje obrane Radonja decidirano tvrdio kako je heroin koji su policajci pronašli kod njega i u njegovom stanu prilikom pretresa bio namijenjen za njegovu osobnu uporabu, a optužnicom ŽDO-a ga se tereti za preprodaju, Sudsko je vijeće zatražilo novo kombinirano, odnosno psihijatrijsko, psihološko i toksikološko vještačenje kojim bi se nedvojbeno utvrdilo koliko heroina je prvooptuženi Radonja konzumirao u vrijeme inkriminacije.
Podsjetimo, dugogodišnjem ovisniku i recidivistu Nenadu Radonji optužnicom se stavlja na teret da je tijekom srpnja, pa do kolovoza prošle godine prodavao i zbog preprodaje držao heroin, koji je nabavljao od nepoznatih osoba te da se 10. srpnja 2008. godine sastao s Lonićem u caffe baru “Šiljo” u Ulici Ante Starčevića gdje mu je zbog daljnje prodaje predao zgužvanu kutiju bijelog “marlbora” s dva PVC smotuljka od 4,85 i 4,82 grama heroina. Prema dogovoru Lonić je taj heroin trebao dostaviti Radonji na kućnu adresu u Zrinsko-frankopanskoj ulici, a za protuuslugu je trebao dobiti četiri, pet tableta heptanona.
U jutarnjim satima istog dana on je na dogovoreno mjesto došao kombijem, parkirao se iza stambene zgrade u kojoj Radonja stanuje te, s namjerom da izvrši dostavu, izišao iz kombija noseći zgužvanu kutiju cigareta u ruci. Ugledavši policajce koji su obavljali nadzor, Lonić je paketić odbacio u travu, no policajci su ga odmah pronašli i izuzeli.
Nadalje, u optužnici stoji i kako je 18. rujna policija pretresla Radonjin stan te da im je on tada dobrovoljno predao dvije tisuće kuna za koje se sumnja da potječu od prodaje droge.
Deset dana kasnije Radonja je zatečen ispred zgrade u kojoj stanuje s 0,43 grama heroina zbog daljnje prodaje, a kod sebe je imao i 700 kuna i 50 eura zarađenih prodajom droge. U njegovoj spavaćoj sobi tijekom pretresa policija je pronašla oko 42 grama heroina koje je on sakrio u dva časopisa te rasporedio u tri doze, u obliku “crte”, duljine od 13 do 17 centimetara, nakon čega je priveden te se otad nalazi u pritvoru Istražnog centra u Zadru. Radonja je tijekom iznošenja svoje obrane za taj heroin tvrdio kako ga je od poznanika s područja BiH kupio u Trilju za osobnu uporabu.
I dok se Miro Lonić brani sa slobode, Nenadu Radonji koji se u pritvoru nalazi već više od 15 mjeseci produljen je pritvor do izricanja presude.