Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Teško za male proizvođače mlijeka u Zadarskoj županiji

Autor: Ivan Stagličić

18.12.2009. 23:00
Teško za male proizvođače mlijeka u Zadarskoj županiji

Foto: Adam VIDAS



Na sastanku u Kabinetu ministra poljoprivrede, koji je jučer održan u Zagrebu, nije postignut dogovor o korekciji osnovne cijene mlijeka. Proizvođači su tražili minimalno 2,7 eurocenti po litri i premda se vjerovalo da će se postići kompromis, do toga nije došlo.
Kako nam je kazala Elvira Sterle, direktorica Vigensa  ovakva situacija je za mljekare izrazito nepovoljna jer su oni zbog točke EU-25. kašnjenjem isplate od tri mjeseca, tri puta većim kamatama i tri puta bržom ročnosti otplate kredita, već u neravnopravnom položaju u odnosu na proizvođače mlijeka EU.
– Zima k tome povećava troškove čemu pridonosi i kolaps tržišta mesa, a mi imamo najniže cijene mlijeka zadnjih deset godina. Proizvođači moraju ulagati u proizvodnju da bi dostigli zadane EU- kriterije, a nema ekstra novca koji bi se u to utrošio. Mali proizvođači, kakvih je u Zadarskoj županiji većina, posebno će teško zadovoljiti kriterije. MI već pet godina ulažemo u tom smjeru, pa isto smo prisiljeni na štednju, menadžment stada i druge mjere i nadamo se da ćemo izdržati iako ova situacija nije ni za koga radosna, ističe Elvira Sterle, koja zbog vremenski nepogoda nije mogla biti na sastanku, ali će svakako biti na skupštini Saveza proizvođača mlijeka RH, koja će se održati u ponedjeljak, 21. prosinca a i na kojoj će mljekari donijeti odluku kako dalje.
Spominju se prosvjedi pa i obustava isporuke mlijeka, a Sterle navodi da bi možda ipak trebalo pokušati pronaći kompromis jer će se takvim akcijama teško u današnjoj situaciji osigurati budućnost ovom proizvodu koji je od strateškog interesa za republiku Hrvatsku.