Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Pravo vrijeme za nesebičnost i velikodušnost

18.12.2011. 23:00
Pravo vrijeme za nesebičnost i velikodušnost


Željela bih svim ljudima da osjete radost Božića, u mirnoj savjesti, u miru u sebi i da to prenose jedni drugima uz malo više optimizma i vedrine, poručila je s. Melhiora Biošić


U sklopu iščekivanja svetkovine Božića i radosnog ozračja koje Isusovo rođenje uvijek pobuđuje u dušama mnogih ljudi, Hrvatska katolička udruga medicinskih sestara i tehničara (HKUMST) Zadar s predsjednicom Melhiorom Biošić na čelu te svojim prijateljima protekli je vikend posjetila Dom za odrasle osobe sv. Frane, Dom za stare i nemoćne osobe u Zemuniku te Dom za starije i nemoćne osobe na Sfingi u Zadru.
Članovima udruge u njihovim gestama ljubavi, pažnje i brige za bolesne i potrebite pridružile su se djevojke iz župe Arbanasi te učenici Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje, Medicinske škole Ante Kuzmanića i drugih škola. Svi zajedno štićenike domova darivali su božićnim čestitkama te darovima, slatkišima i voćem. Također su izveli prigodne programe, recitacije, predstave i igrokaze uz božićne i druge duhovne pjesme, s različitim porukama za život i rast u Božjoj prisutnosti.
Mir i sreća u srcima
Programi su bili ispunjeni lijepim iznenađenjima. Čestitke su izradili učenici OŠ Šimuna Kožičića Benje, OŠ Stanovi te OŠ Zadarski otoci, a kao što nam je kazala predsjednica udruge, sve je učinjeno s ciljem postizanja obiteljskog ozračja.
– Sam Isus je naša radost, sav se dao, napustio je nebo da bi došao među nas grešnike i uvijek nas njegova dobrota i dolazak inspiriraju i pokreću da i mi barem sitnicom obradujemo jedni druge. Čovjek najčešće kad dariva misli da samo drugoga želi obdariti radošću, ali svako darivanje je i osobni dar nama, to jest darovatelju. Bog sve vidi i želi nas već ovdje na zemlji stostruko nagraditi za našu i najmanju gestu nesebičnosti i velikodušnosti. Mislim da starije osobe najviše može razveseliti osjećaj da je tu Bog na djelu. Samo prisjećanje na Isusov dolazak već je izazvalo toliko radosti, a uz to želimo ih potaknuti da se ispovjede te tako pripreme svoje srce, što je bit Božića. Bog želi ispuniti naše nutrine i donijeti mir kao što su i anđeli pjevali “Slava Bogu na visini, a mir ljudima dobre volje”, poručila je u razgovoru s. Melhiora.
– Ne može čovjek biti dobre volje ako u sebi nosi grijeh, mržnju ili bilo kakav očaj. Zato imamo mogućnost u sakramentu svete ispovijedi da predamo Bogu svoje slabosti i grijehe, a on nam daruje samog sebe. Imam osjećaj da smo jedno srce i jedna duša gledajući ove mlade, srednje generacije i starije osobe. Potaknuli smo ih na sudjelovanje ne samo u pjesmi, nego i u ritmičkim pokretima. To je Božje djelo i njegova prisutnost, govori s. Melhiora Biošić izdvojivši anđeosku pjesmu koja je odjekivala nebom kod Isusova rođenja: “Slava Bogu na visini, a mir ljudima dobre volje”.
Pozvani na darivanje
– Mislim da je to danas čovjeku najpotrebnije, ova radost života. Kad je čovjek s Bogom onda se i problemi lakše nose, gubeći na svojoj težini. Ukoliko postoje teškoće i patnja, čovjek treba to prikazati Bogu na slavu, jer onda to ima smisla. To su naši križići koji nas približuju Isusu. Željela bih svim ljudima da osjete radost Božića, u mirnoj savjesti, u miru u sebi i da to prenose jedni drugima uz malo više optimizma i vedrine, jer Isus je radosna vijest, rekla je predsjednica HKUMST-a.
– Već u sebi i oko sebe osjećamo približavanje Božjeg silaska u liku malenog djeteta, a Bog je duh i u duhu nam se dopušta da ga osjetimo i doživimo. Ispunjeni i potaknuti Božjim dolaskom osjećamo potrebu nositi radost i male radosti u sebi i oko sebe, pa i dalje, navodi se u poruci s. Melhiore.
Ona je još uputila na humanost i veliku ulogu Božje ljubavi koja zahvaća srca pozvana da je drugima daruju. Svim suradnicima i prijateljima udruge i onima koji se uključuju u lanac dobrote u djelima darivanja sebe i malih znakova pažnje, poželjela je istinski susret s Isusom te njegovu pratnju i blagoslov tijekom cijele 2012. godine.