Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Suci u hotelu Ilirija, orači na Vranskom polju

18.12.2011. 23:00
Suci u hotelu Ilirija, orači na Vranskom polju


Sudionicima edukacije uručeni su pismeni certifikati, na osnovu kojeg će svaki od budućih sudaca u županijskim udrugama, dobiti i sudačku iskaznicu, istaknuo je Ivica Prpić, međunarodni sudac (WPO) u oranju


Devet mjeseci pred početak 59. svjetskog natjecanja u oranju (World Ploughing Competition) koje će se održati 14. i 15. rujna 2012. godine u Biogradu na Moru, na poljoprivrednom dobru Vrana d.o.o. u Jankolovici, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača (HUONO), u biogradskom hotelu Ilirija održana je edukacija i certifikacija sudaca za ocjenjivanje natjecateljskog oranja.
– U gostoljubivom ambijentu hotela Ilirija nazočilo je 40-ak kandidata za suce iz gotovo svih županijskih udruga u Hrvatskoj, rekao je Tugomir Majdak (MPRRR), potpredsjednik Svjetske oračke organizacije.
Svi polaznici edukacijskog seminara, nakon upoznavanja s teoretskim i praktičnim dijelom oračke obuke, polagali su zahtjevne testove.
– Sudionicima edukacije uručeni su pismeni certifikati, na osnovu kojeg će svaki od budućih sudaca u županijskim udrugama, dobiti i sudačku iskaznicu, istaknuo je Ivica Prpić, međunarodni sudac (WPO) u oranju dodajući da su zadarske sudačke boje branili inženjeri, Miroslav Andrić i Ivica Peranić, obojica iz HPK Javna poljoprivredna savjetodavna služba.
Istovremeno tri kilometara iznad Biograda, na poljima Vrane u Jankolovici, pod budnim okom trenera reprezentacije Siniše Hrgovića, održani su treninzi hrvatskih prvaka u oranju, Tomislava Kuharića Kukija (plug premetnjak) iz zagorskog mjesta Vinipotok pokraj Lobora i Marija Spudića (plug ravnjak) iz Barilovića kod Karlovca te njihovih zamjenika, Radivoja Rekića (ravnjaci) iz Naudovca u općini Suhopolje te Zorana Piskača (premetnjaci) iz Prgomelja kod Bjelovara.
– Ovo su naši do sada najjači treninzi i to se, vjerujem, mora pokazati na samom rezultatu. Tu se traži preciznost u nekoliko centimetara. Orači moraju njivu upoznati kao Janica i Ivica Kostelić skijašku stazu, slikovito govori Hrgović.
Članovi hrvatske reprezentacije ništa ne žele prepustiti slučaju, pa su intenzivno započeli prve treninge na njivama gdje će se i održati natjecanje.
– Da bi zadovoljili stroge uvjete na Svjetskom natjecanju hrvatski predstavnici će marljivo trenirati idućih devet mjeseci. Sljedeći trening na poljima Vrane održat će se u mjesecu veljači, najavila je Morana Begač, glasnogovornica Ministarstva poljoprivrede.


Najveća manifestacija u Hrvatskoj




Bit će to najveća manifestacija iduće godine u RH. Već sada je potvrđen dolazak natjecatelja iz čak 34 zemlje, što je najviše u povijesti tog uistinu cijenjenog natjecanja, odličnog oblika promocije mogućnosti i vrijednosti našega grada i zemlje. Dat ćemo sve od sebe da opravdamo ulogu domaćina i natjecanje pripremimo na najbolji mogući način, poručio je biogradski gradonačelnik Ivan Knez.