Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zvuci tamburice zbližili Slavoniju i Dalmaciju

18.12.2011. 23:00
Zvuci tamburice zbližili Slavoniju i Dalmaciju


– Svi smo mi zapravo Zadrani. Tu živimo, radimo, imamo obitelji i nećemo se vraćati u svoj rodni kraj, ali nam je on u srcima. Stoga nam je cilj njegovanje naših običaja, kulture i naslijeđa, ali i približavanje svega toga ljudima u kraju gdje živimo – Vedrana Vitlov, predsjednica Udruge


Zvuci slavonske tamburice i svima dobro znanih stihova „Slavonijo tko te nije volio, ne zna što je izgubio”, „ Otvor ženo kapiju”, „Kada Sava krene prema Brodu”, „Ne dirajte mi ravnicu” mogli su se čuti u petak navečer u restoranu „Fešta” na Novom Bokanjcu gdje su zadarski Slavonci organizirali već tradicionalnu Slavonsku večer.
Inicijator ovog veselog druženja popraćenog pjesmom, plesom, dobrom spizom i dobrim raspoloženjem članovi su Udruge Slavonaca, Baranjaca i Srijemaca Zadarske županije, koja je ove godine proslavila desetu godišnjicu djelovanja na zadarskom području.
– Svi smo mi zapravo Zadrani. Tu živimo, radimo, imamo obitelji i nećemo se vraćati u svoj rodni kraj, ali nam je on u srcima. Cilj ovog našeg druženja i uopće okupljanja u Udruzi je, kao prvo okupljanje građana porijeklom s područja Slavonije i Baranje; a zatim promicanje i unapređivanje povijesne i kulturne baštine svoga kraja; uspostavljanje veza sa zavičajem u cilju ostvarivanja zajedničkih ciljeva i unapređivanje međuregionalne suradnje s ostalim zavičajnim udrugama; očuvanje i njegovanje zavičajnih kulturnih i moralnih vrijednosti, tradicionalnog poštovanja vjerskih i obiteljskih veza te ostvarivanje suradnje s tijelima lokalne uprave i samouprave te sa sličnim organizacijama iz Hrvatske i inozemstva – rekla je dipl. Pravnica Vedrana Vitlov, predsjednica Udruge koja danas broji više od 250 članova. Od tog ukupnog broja, kako rado vole istaknuti članovi Udruge, 50-ak je onih koji nemaju slavonske gene.
– Ja sam jedan od prvih članova ove Udruge i ujedno jedan od osnivača. Dalmatinac sam, ali je moja supruga Slavonka – ponosno ističe Duško Novaković, glasnogovornik Udruge koji nakon deset godina djelovanja na području Zadarske županije kroz šalu ističe kako je sada već „jasno, a ne glasno-govornik” jer Udruga danas ima svoju tradiciju u našem gradu. Osim toga, stasali su i mladi naraštaji zadarskih Slavonaca koji su se u nemalom broju odazvali druženju u petak navečer. Duško Novaković koji sa suprugom Dubravkom ima troje djece, napomenuo je i kako se iz godine u godinu povećava članstvo Udruge te da već sljedeće godine očekuju da bi broj članova mogao „narasti” i do 300.
Ono na što su zadarski Slavonci posebno ponosni jesu simpatizeri Udruge među kojima je i bivši župan Ivo Grbić koji već tradicionalno iz godine u godinu sa suprugom dolazi na Slavonske večeri. Slavonsko slavlje ni ove godine nisu propustili ni predstavnici zadarske vlasti – gradonačelnik Zvonimir Vrančić i župan Stipe Zrilić sa suprugama, a među poznatijim Zadranima moglo se vidjeti i Damira Valčića, predstojnika Ureda državne uprave.
Fešta u „Fešti” trajala je do sitnih jutarnjih sati, a za dobro raspoloženje svih nazočnih pobrinuli su se tamburaši koji su za ovu prigodu doputovali iz Nove Gradiške. Iako su trpeze bile prepune slavonskih delicija kao što su čvarci, kuleni, kobasice, tamburaši su zvucima dobro poznatih slavonskih pjesama i bećaraca uspjeli do jutarnjih sati većinu gostiju održati na nogama, tako da će se ovo slavlje zasigurno još dugo pamtiti, a repriza slijedi dogodine u isto vrijeme.


Druženja svakog prvog petka u mjesecu




Udrugu je osnovala skupina entuzijasta i zaljubljenika u svoj zavičaj Slavoniju i Baranju još prije deset godina kao neprofitnu i nepolitičku udrugu kojoj je cilj okupljanje građana koji imaju osobne ili rodbinske veze s tim krajevima Lijepe naše, a ideja je bila upoznati članove o kulturi i običajima tog kraja.
– Članovi Udruge još od osnutka sastaju se svakog prvog petka u mjesecu u 19 sati u prostorijama streljane u sklopu sportskog centra Mocire. S vremena na vrijeme organiziramo koju izložbu rukotvorina, popričamo o svakodnevnim zbivanjima, našim običajima, zapjevamo – rekla je Vedrana Vitlov, predsjednica Udruge.