Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ni lipe nije potrošeno za turistički manje razvijena područja Zadarske županije

Autor: Siniša Klarica

18.12.2012. 23:00
Ni lipe nije potrošeno za turistički manje razvijena područja Zadarske županije

Foto: Zvonko KUCELIN



Direktor TZ Zadarske županije Ivo Dunatov se opravdao da će novci do kraja godine ipak biti potrošeni i po stavkama za “nerazvijene” i po donacijama za kulturni turizam


Iako je za prvih devet mjeseci ove godine turizam Zadarske županije službeno zabilježio 8,7 milijuna noćenja, jasno je već sad da je županija ove godine prešla brojku od 9 milijuna noćenja, što je 13 posto od ukupnog broja noćenja u Republici Hrvatskoj. Time se Zadarska županija pozicionira na 4. mjesto po ukupnom turističkom prometu, a ove godine zabilježeno je 7 posto više dolazaka nego prošle godine. Sve to moglo se čuti na jučerašnjoj 6. skupštini Turističke zajednice Zadarske županije, koja je prošlog tjedna odgođena zbog nedostatka kvoruma. Direktor Ivo Dunatov rekao je da se i otok Vir pridružio klubu “milijunaša” koji u županiji po broju noćenja čine Zadar i Biograd. Međutim, taj podatak također ne stoji u službenom izvješću jer je TZ Vira poslao krive podatke.
No skupštinarku Branku Radman zanimalo je zašto nije potrošeno ni lipe za turistički manje razvijena područja Zadarske županije. Na drugu stranu, 70 posto sredstava utrošeno je na sudjelovanje na turističkim sajmovima i to u doba kad je sve zamjećenije “on-line” turističko prezentiranje. Direktor TZ Zadarske županije Ivo Dunatov se opravdao da će novci do kraja godine ipak biti potrošeni i po stavkama za “nerazvijene” i po donacijama za kulturni turizam. Zapravo cijelovitije izvješće bit će ono koje će se prezentirati u veljači ili ožujku sljedeće godine. Kasnilo se i s pripremom na potpuno novi operativni program koji je izrodio veliki dokument za koji treba provesti dodatnu edukaciju. Primjena potpuno novih metodologija izazvala je, po Dunatovu, poremećaj. Na primjedbu Branke Radman da joj se točno kaže što zapravo znači broj noćenja, Dunatov je rekao da je metodologija koju primjenjuje TZ Zadarske županije u prikazu ukupnog turističkog proizvoda puno bolja od one koju primjenjuje država.
U prvih 9 mjeseci 2012. uprihođeno je 3,5 milijuna kuna, a nešto manje od 600 tisuća kuna prebačeno je kao višak iz prošle godine. To je jedini način financiranja prvih šest mjeseci u godini kad TZ ne ostvaruje nikakav prihod. Najviše ili 51 posto sredstava u iznosu oko 1,9 milijuna kuna porošeno je za marketing. Kao i ove, i sljedeće se godine planira nastup na 17-18 sajmova, a povećat će znatno i dolazak novinara. Uglavnom, dodao je na kraju Ivo Dunatov, plan razvoja turizma Zadarske županije u 2013. potvrdili su u TZ RH i resornom ministarstvu, u suglasju je s operativnim planom razvoja turizma u cijeloj Hrvatskoj. Cilj je 10 milijuna noćenja te afirmacija kamping turizma koji sad broji 230.000, od mogućih 66.000 gostiju. Posebice je to važno jer se radi o poslu gdje se s malo ulaganja ostvaruju vrlo dobri financijski efekti. Tome pridonosi i nekoliko kampova koji su u samom EU vrhu. Kao što je otprije poznato u kampiranju i nautičkom turizmu, Zadarska županija je 3. u RH.