Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Potreba za čistom intimom

Autor: Ante Rogić

18.12.2012. 23:00
Potreba za čistom intimom

Foto: Vedran SITNICA



U izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar u ponedjeljak je predstavljena zbirka pjesama Jose Štuline. Zbirku pod naslovom “Zvuk mora” predstavio je Tormislav Marijan Bilosnić. On je istaknuo kako Štulina blizinu mora koja ga okružuje gotovo sa svih strana doživljava kao kretanje ambivalentno za prijelazna stanja duha kakvo inače išće svako nagnuće lirskim čuvstvima.
– Kontakt s morem omogućava ovdje skidanje pjesničke maske, jer za ovoga pjesnika svaka nježnost i dramatika dolazi preko mora ili iz mora, svejedno, gdje more nije pogibeljno koliko je inspirativno. More kao Božja tvorevina vezana za Postanak, kod ovoga pjesnika pupčano je sjedinjena sa sjedištem strasti, onim što rasvjetljuje stanje svakodnevnoga života, istaknuo je Bilosnić.
Knjiga Zvuk mora podijeljena je na slijedeće cikluse: Zagrli me more, Miris proljeća, U tvome krilu, Kada ugrije sunce, Moj dom. Bilosnić je istaknuo kako je Štulina od onih pjesnika koji pjevaju jasno i jednostavno, vrlo se često vraćajući sličnim temama i problemima, potrebi za čistom intimom.
Za ciklus “Miris proljeća” ističe kako je ciklus pjesama kakvima se Joso Štulina, kao i u slučaju mora ili ljubavi, doma i domovine, uvijek vraća kao nepresušnoj i stalnoj sinusoidi svojih raspoloženja, ali i općih mjesta s kojima pjesnik u svakoj prilici dobro i vješto komunicira.
– Ciklus Moj dom, završni ciklus zbirke, posvećen je domu, obitelji, domovini, prijateljima, rodoljublju, braniteljima, nacionalnom biću i pregnuću, pa čak i politici kao odrazu svekolike globalne prostitucije. Ovakav način zatvaranja svojih pjesničkih zbirki već se uobičajio kod ovog autora koji svoje zbirke otvara intimnim a zatvara društvenim temama. Ova stihovana ogrlica „priča o Hrvatskoj” koju je „Bog stvorio jedinu i samu”, a koju mi danas sa suzama gledamo kako „se valja u blatu” vrlo otvoreno govori o problematici našega svijeta i društva, o duhovnoj, kulturnoj, moralnoj i političkoj situaciji vremena. Tako se autorova intima koja počinje sa zagrljajem mora preobražava u naš košmar, u nemogućnost mirnoga gledanja kako „Hrvatsku čereče, deru, / valjaju u blatu”!, istaknuo je Bilosnić.