Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Predstavljanje Kronike središnjeg gradskog crkvenog zbora (1958. – 2912.)

Autor: Valentina Mlađen

18.12.2012. 23:00
Predstavljanje Kronike središnjeg gradskog crkvenog zbora (1958. – 2912.)

Foto: Zvonko KUCELIN



Nekoliko desetljeća od osnivanja, nakon na stotine odrađenih nastupa, niza vrsnih pjevača koji su prošli kroz Središnji gradski crkveni zbor u Zadru, ove srijede u Katedrali sv. Stošije u 18 sati bit će predstavljena “Kronika središnjeg gradskog crkvenog zbora (1958. – 2012.)” autora Ante Ivića.
Kronika na oko 270 stranica donosi niz podataka o radu i djelovanju zbora pri čemu Ivić predanošću kroničara bilježi nastupe, programe, imena i prezimena pjevača, ali i okolnosti u Zadru i Hrvatskoj toga vremena. Autor, koji je u zboru pjevao od njegova nastanka, Kroniku je počeo pisati sedamdesetih godina prošloga stoljeća, gotovo dvadeset godina nakon osnutka zbora.
“Pisao sam je u crkvi, na pjevalištu, za nastupa i to na koricama notnih dionica. Zapisivao sam imena i prezimena pjevača koji su nastupali i program zbora, a povremeno sam dodavao i neke zanimljive pojedinosti”, obraća se autor čitatelju u uvodnom dijelu Kronike s napomenom kako je nastupe zbora u prvim destljećima zabilježio naknadno koristeći se podacima objavljenima u Vijesniku Zadarske nadbiskupije.
Ivić je nastupe zbora bilježio do 2000. godine, a dalje do 2010. priređivači knjige. Kronika je izdana i dolazi nakon još jednog važnog priznanja zboru, a to je Nagrada grada Zadra koja mu je uručena ove godine u čast Dana Grada i Blagdana sv. Krševana za zapažene uspijehe na području kulture i umjetnosti te očuvanje tradicijskog liturgijskog pjevanja.
 U programu sudjeluju i o knjizi govore s. M. Blaga Bunčuga, magistar liturgike don Dario Tičić, dirigent i voditelj Zbora, biskupski vikar za kulturu dr. don Pavao Kero i orguljaš don Jerko Gregov. Tom će prigodom Središnji gradski crkveni zbor izvesti osam skladbi hrvatskih i inozemnih skladatelja. U završnoj rječi okupljenima će se obrattiti i nadbiskup Želimir Puljić.