Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Prolazna kriza ili najava ostanka u Skupini II?

Autor: Šime Ćurko

18.12.2012. 23:00
Prolazna kriza ili najava ostanka u Skupini II?

Foto: Marin GOSPIĆ



Zadar ima gostovanja kod Daruvara i Zagreba i u tim utakmicama mora osvojiti što više bodova da bi u kasnijem doigravanju za četvrtfinale PH, ali i ulazak u Skupinu I sljedeće godine imao što bolju poziciju


Lani su nakon deset kola imali jednu pobjedu i devet poraza. Ove sezone nakon 11 kola (jedno je odgođeno) imaju devet pobjeda i jedan poraz. Ipak, na odbojkaškom Višnjiku nema zadovoljstva. Vidjelo se to u subotu na dvoboju protiv posljednjeg Splita koji je Zadar pobijedio 3:1 ne zato što je dobro odigrao, nego stoga što gosti nisu mogli bolje od onoga što su pokazali. A dali su gosti maksimum, osim ako se nećemo poslužiti s onom kako uvijek može bolje. Nezadovoljni su nakon Splita, ali i tijekom utakmice, bili svi ili gotovo svi. I Marin Masnić, trener, i igrači i oni rijetki putnici namirnici koji su došli pogledati utakmicu. Odakle nezadovoljstvo u momčadi koja je od deset utakmica izgubila samo jednu?
Drugi rang
Najprije, liga u kojoj Zadar igra ove godine znatno je slabija. Istina i ova se zove Prva A liga, ali Zadar je u Skupini II, u kojoj su klubovi koji su lani bili poredani od 9. do 16. mjesta. Praktično, Zadar je u nižem rangu, iako se to ne može do kraja tako definirati jer se, osvoji li jedno od prva dva mjesta u Skupini II, može uključiti u borbu za titulu prvaka Hrvatske.
Split, Opatija i Gornja Vežica protivnici su za koje će u Zadru valjda svi potpisati da su trenutačno lošiji od Masnićeve momčadi. Daruvar i Zagreb se čine podjednakima Zadru, Karlovac i Šibenik za nijansu lošiji. Četiri utakmice prije kraja prvog dijela natjecanja Zadar je na ljestvici u dobroj poziciji, ali očito je da će sastavu s Višnjika put do Skupine I biti vrlo težak, a s igrom pokazanom protiv Splita i nemoguć. Zadar ima gostovanja kod Daruvara i Zagreba i u tim utakmicama mora osvojiti što više bodova da bi u kasnijem doigravanju za četvrtfinale PH, ali i ulazak u Skupinu I sljedeće godine, imao što bolju poziciju.
Masnić od početka sezone kritički govori o igri svoje momčadi, a nakon Splita intenzitet ljutnje podignut je na višu razinu.
– Loše, loše, loše – rekao je Masnić.
Na upit što je to bilo loše Masnić je odgovorio:
– Sve. Većinu dosadašnjih utakmica odigrali smo ispod onoga što možemo. Zadovoljni možemo biti sa dvije-tri utakmice i ništa više od toga – zaključio je Masnić i najavio rezove u momčadi te napomenu kako oni koji “ne igraju s guštom za Zadar ne trebaju ni igrati”.
Momčad (je) i trener
Masnić, dakako, ima pravo na svoju (re)akciju, ali momčad ne čine samo igrači nego i – trener. A Masnić protiv Splita na minutama odmora ništa nije govorio igračima, premda je trener prvi pozvan razbuditi momčad kojoj očito na parketu ne ide. Zadru protiv Splita doista nije išlo. Koliko su lopti samo Fuzul i Burčul i ostali poslali u mrežu, koliko puta Surać nije rješavao otvorene situacije koje inače rješava “zatvorenim očima”, koliko puta je servis završio u mreži ili Belić loše reagirao na prijemu… Da, bila je to loša propaganda odbojke i dobro je da su je tek rijetki vidjeli. No, kad ne ide igračima onda ne ide ni treneru, ni predsjedniku, ni navijačima… Ili su svi momčad ili nisu. Ili se, možda, varamo? Masnić je prvi koji odgovara za rezultat jer je njegov izbor igrača koji mogu biti bolji i(li )lošiji. Zadar ima momčad kakvu ima i na nju Masnić i oni koje zanima zadarska odbojka mogu biti ponosni. Samo jedan igrač nije iz Zadarske županije (Mario Grubišić), a ostatak društva, koji odbojku mahom igra iz gušta, formiran je u klupskoj školi odbojke u kojoj je dobar dio tih igrača vodio upravo Masnić. Dakle, Zadar u Prvoj A ligi nije kuća na pijesku već sastav koji ima i sadašnjost i budućnost. Ima li i kvalitetu za Skupinu I tek ćemo vidjeti, ali ti su momci s Masnićem u posljednjih godinu i pol napravili dobar posao. Stoga nema razloga reći ja trener, vi igrači. Ili obrnuto.