Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Čudesni Gianni

18.12.2013. 23:00


ČUDNA DRUŽINA, SUMNJIVA MORALA
Ima tako nekih priloga koji čovjeka baš mogu razveseliti. Vidjeli smo na teveu kratak snimak jedne vesele družine koja se sastoji od tigra, lava i medvjeda. Oni žive skupa, jer su skupa i odrasli i postali su prijatelji i svi su sretni i zadovoljni. Baš mi ih je bilo drago vidjeti. Sutra sam taj snimak našao i na netu pa sam malo (što mi inače nije običaj) pogledao i komentare čitatelja, koji su svi bili zanimljivi i duhoviti. Jedan je napisao da nisu trebali to objavljivati jer je to vidila ova, kako se ono zove… Ona bucka koja skuplja potpise po Hrvatskoj i koja će sada pokrenuti referendum protiv i mede i lava i tigra, jer „ne predstavljaju nikakvu zajednicu i to između njih se ne može nazvati obitelj, jer ne idu u crkvu i nemaju petero djece”. Druga je pak čitateljica zaključila kako je to divan primjer Hrvatima kako uz pravilan odgoj i različite jedinke mogu složno živjeti bez obzira na razlike. Ja mislim da se to ne smije pisati jer ovdje vlada ljubav, sloga i tolerancija, a ovdje je mržnja ipak puno preporučljivija. Nije baš moralno i vjerski preporučljivo, ali više se isplati.
NAJBOLJI I JEDINI
Dječji se filmovi u Hrvatskoj snimaju tako rijetko da je pojava svakog novog događaj i taj film ima relativno osiguranu gledanost jer roditelji vole malo poslati djecu u kino, naravno, ako kina u njihovom gradu uopće i ima. Ovih se dana, nakon stotinjak godina čekanja, konačno pojavio i film o Šegrtu Hlapiću, film nevjerojatno inventivno nazvan „Šegrt Hlapić”,film koji je odmah izazvao interes gledateljstva i film koji nakon „Duha iz močvare” i dva Kušanova „Koka” pokazuje da se dječji film u hrvatskoj može snimiti jedino na osnovu relevantnog književnog predloška, s obzirom da izgleda nitko nije u stanju napisati suvisli scenarij. Film je dobio mahom loše kritike, ja o njemu neću govoriti jer ga nisam ni gledao, a gledao sam samo kratku reklamu pa ću o njoj, s obzirom da je stalno na tv-u, reći par riječi.
Upravo je zanimljivo kakve se reklame i slogani sve koriste kada treba privući publiku, a ovdje je to rečeno vrlo jednostavno: „Hlapić – najgledaniji dječji film”. To me vrlo dojmilo jer volim zdravu logiku. Naime, svaki hrvatski dječji film je u vrijeme prikazivanja najgledaniji iz jednostavnog razloga – zato što je i jedini. To je kao da ja kažem da sam najljepši muškarac u svom uredu. Zvuči lijepo, a pogotovo ako se zna da sam i jedini. Logično. Tako svi možemo biti najljepši, najpametniji i, naravno, najgledaniji.
TKO JE TAJ ČOVJEK?
Ovog je utorka na HRT-u 1 emitirana snimka zajedničkog koncerta Glorije Gaynor i Ive Gamulina Giannija, i to njegov drugi dio, a koji je održan u Pulskoj Areni 2011. Onda mi je palo na pamet da taj Gianni, da ne kažem Đani, stalno ima neke spektakularne koncerte, a uvijek sa nekim poznatim svjetskim zvijezdama, odnosno s onim što je od njih ostalo, s obzirom da u prosjeku imaju stotinjak godina. O kvaliteti ovog pjevača ja ne mogu suditi jer se u taj belkanto baš ne razumijem, ali mi je sve to nekako tajanstveno. Kako ih uspije dovući u Hrvatsku i još na pozornicu? Ipak su to Anna Oxa (na ne kažem Hodža, što je njeno pravo prezime, ako niste znali), Natali Cole i Dionne Warvick. Možda je on neka svjetska zvijezda (a nije nešto zgodan da bi privukao ove slavne žene), a možda ih i dobro plati, a ako je tako, kako zatvara financijsku konstrukciju s obzirom da je produkcija ovakvih nastupa vrlo zahtjevna i skupa? Meni je to toliko zanimljivo, da bi dotičnog terora… Ups! Pardon! Tenora… Dakle, dotičnog bih tenora postavio za ministra financija, jer očigledno, s malo para čini čuda.
P.S. ta Glorija u prezimenu ima riječ „gay”. Eto kako nam pod krinkom umjetnosti strane sile pokušavaju progurati istospolne zajednice i slične opačine. Ja bih njoj nastup i zabranio.