Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Na prosječnoj plaći smanjenje od tek 8 kuna

18.12.2013. 23:00
Na prosječnoj plaći smanjenje od tek 8 kuna


Građani Zadra će od prvog srpnja sljedeće godine plaćati 2 posto manji prirez nego do sad. Tako je jučer velikom većinom, 24 glasa uz dva suzdržana, odlučilo Gradsko vijeće. No, prema očekivanju, rasprava nije bila tako jednoglasna. Marko Pupić Bakrač iz Akcije mladih se pobrinuo izračunati učinak smanjenja prireza i to na primjeru prosječne plaće koja iznosi 5.516 kn. Po ovom gradskom vijećniku, u zadarskim “takujinima” će ostati svega 7,9 kuna više nego do sad, pa je cijelo to smanjenje okarakterizirao kao bacanje prašine u oči i rezultat je političke trgovine.
Njegov stranački kolega Ante Rubeša detaljnije je iznio genezu uvođenja prireza koji je po njemu, “uveden na jedan mučki način”.
– HSP AS je kao HDZ-ov koalicijski partner na prošloj sjednici tražio smanjenje na 6 posto, a mi kompletno ukidanje. HSP je to iskoristio za stranačku prostituciju i u tome ste strašno pogriješili umjesto da ste poduprli vlastiti prijedlog u interesu građana. Bitno je da vam je nakon toga “Odvodnja” sjela na račun, kazivao je Rubeša, aludirajući na postavljanje njihovog člana za direktora Odvodnje.
Na kraju, gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta je rekao da je to ukupno smanjenje proračuna u 2014. i 2015. za 9 milijuna kuna. Uglavnom, kaže Kalmeta, prirez se više neće povećavati, a hoće li se smanjiti i u konačnici ukinuti je izvjesno ako se ostavre procjene o rastu BDP-a.