Subota, 11. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

U malom djetetu Bog je ušao u naše obitelji

18.12.2013. 23:00
U malom djetetu Bog je ušao u naše obitelji


Nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić uputio je jučer čestitku svim vjernicima u povodu nadolazećeg blagdana Božića. U nadbiskupskoj palači prije same čestitke pozdravio je novinare te zahvalio za sve vijesti kojima su pratili Zadarsku nadbiskupiju. Napomenuo je kako su novinari glasnici vijesti, a na grčkom se onaj koji nosi vijest zove – angelos.
– Ne kažem da ste vi anđeli, ali ste zaduženi za donošenje vijesti. U događaju Božića prvenstvenu ulogu imaju anđeli, kao vjesnici. Poželio bih da i vi, kao vjesnici donosite vijesti koje neće biti samo žute. Naravno da treba i takve prenositi, ali neka ih bude što manje, a što više pozitivnih, poručio je novinarima nadbiskup.
Izvor sreće i života
U svojoj čestitci je napomenuo kako kad god se nađemo pred jaslicama razmišljamo o čudesnom otajstvu Božjeg rođenja.
– Dok u božićnom Djetetu spoznajemo Boga, budi se u nama čežnja za nebeskim dobrima. Otajstvo Božića najbolje povezuje nebo i zemlju, Boga i čovjeka, kaže nadbiskup napominjući kako zbog toga uz božićne blagdane dijelimo i primamo čestitke i izričemo dobre želje.
– Božić nije običan dan. To je Božji rođendan čijom zaslugom i mi postadosmo djeca Božja. U čarobnoj riječi “Božić” sabrana je i pohranjena stoljetna vjera i nada brojnih generacija koje su znale i vjerovale da ih ta čežnja vodi k izvoru sreće i života, kazao je nadbiskup istaknuvši kako se u djetetu Isusu ostvarilo ono što su proroci davno navijestili, a pokoljenja s nestrpljenjem iščekivala. I dočekali su radosni dan kad se u Betlehemu rodio, u okrilju Svete Obitelji Josipa i Marije čiji blagdan slavimo pet dana nakon Božića.
– Svojim rođenjem u obitelji Isus je posvetio svaku ljudsku obitelj. Zbog toga uz ovogodišnji Božić i blagdan Svete Obitelji obraćam se posebice vama, dragi roditelji, jer ovo je vaš dan. U ovoj drugoj godini našeg hoda u vjeri, koju smo posebice posvetili obitelji, potičem vas da razmišljate o Kristovom ulasku u obitelji. Veliki dio života proveo je u u nazaretskoj skrovitoj obitelji, gdje je poslušan roditeljima “rastao, jačao se i napunjao mudrošću i milošću Božjom koja je bila u njemu”. Crkva stoga drži kako je među glavnim zadacima i ciljevima njezinoga pastorala služiti i pomagati obiteljima.
 Dođi, Gospodine Isuse!
U tom vidu potičem vas i pozivam, dragi roditelji, budite svjesni svoga obiteljskog zvanja i milosnog stanja kojeg ste baštinili sakramentom svete ženidbe. Svojim bračnim životom pozvani ste svjedočiti obiteljske vrednote i unositi novu svježinu i polet u župne zajednice gdje živite i gdje se okupljate na svetim misama. Svojom pak aktivnom nazočnošću u društvu pozvani ste stvarati ozračje u kojem će se poštivati život i promicati društvene vrline koje se rađaju u obiteljskom odgoju. Vi na taj način najbolje pridonosite općoj obnovi crkve i društva o čemu posebice govori papa Franjo. Neka vam sveta Obitelj iz Nazareta pomogne ostvariti poslanje koje ste prihvatili činom sklapanja ženidbenog saveza, i neka vas prati svojom zaštitom i svojim nebeskim zagovorom.
– U malom djetetu na slami Bog je osobno radi nas ljudi i radi našeg spasenja sišao s nebesa, te ušao u naše obitelji, i u našu osobnu povijest. Njegovo je ime Emanuel, Bog s nama. On je jedini Spasitelj jučer, danas i uvijeke. On se zato rodio i došao na svijet. Stoga i ove godine smijemo se nadati njegovom pohodu. U iščekivanju tog milosnom dolaska pod naš krov, u naše obitelji i naša naselja, od srca mu kličemo i molimo: Dođi, Gospodine Isuse!
Svim vjernicima Zadarske nadbiskupije želim sretan Božić i mirom blagoslovljenu Novu 2014. godinu, poručio je mons Želimir Puljić, zadarski nadbiskup.