Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Bogatstvo sadržaja u jednostavnosti

18.12.2016. 23:00
Bogatstvo sadržaja u jednostavnosti


U galeriji ZadArt otvorena je izložba šibenske slikarice Katarine Urem koja se zadarskoj publici predstavila cvjetovima ostvarenim u tehnici akril. Otvarajući izložbu kustosica Muzeja Grada Šibenika Marina Lambaša usporedila je slikarstvo Katarine Urem s onim Georgie O’Keeffe, jedne od najvećih umjetnica 20. stoljeća, koja je poznata upravo po slikama cvijeća.
– Ona je i daleki uzor Katarine Urem, a zanimljivo je da upravo ovih dana ima veliku retrospektivu u Tate Modern u Londonu. Oko 100 njezinih najboljih radova, nevjerojatne su snage i utjecaja, po mnogima slikarstvo bez premca. Na izložbi je izložena i najskuplja slika ikad prodana na aukciji ženske umjetnice. Slikanje je način života, osnovna nužnost, nedvojbena potreba. Katarina Urem prepušta se tom unutarnjem pozivu. Kroz dvadesetak odabranih radova prezentira nam svoju odu prirodi, ljepoti, životu. Svaka slika, a osobito kada funkcionira kao ciklus, šalje nam vrlo jasnu i nedvojbenu poruku. Autorica nas suočava s bogatstvom sadržaja u jednostavnosti. Bogatstvo nijansi i boja, krivulja i ploha, iskrivljenosti i savršenosti, u motivu cvijeta, koji, da ne bi bilo zabune, često zauzima cijelu plohu, preuzima svaki drugi sadržaj, ne ostaje mjesta ni za pozadine, ni za kontekst, sve drugo i dodano postaje suvišno. Slike su lagane, točno onakve kakve jedino mogu biti, i točka. Autorica se odlučila zadržati na svojoj osnovnoj temi, i uglavnom ne prelazi granice figuracije. U toj figuraciji prepoznajemo simboličke, impresionističke i ekspresionističke elemente, pa i nadrealističke, prepoznajemo kako se autorica prepušta vrtlogu utjecaja, rekla je Lambaša.
Katarina Urem je rođena 1978. u Šibeniku, a diplomirala je na Umjetničkoj akademiji u Splitu u zvanju profesorice likovne kulture i restauratorice. Od 2003. radi u Muzeju grada Šibenika kao restauratorica štafelajnog slikarstva i polikromirane drvene skulpture. Izložba u ZadArtu druga joj je izložba u njenom umjetničkom portfelju.