Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Vrhunski koncert u nemogućim uvjetima

18.12.2016. 23:00
Vrhunski koncert u nemogućim uvjetima


Nekada se čovjek za odlazak na koncert pripremao tako da bi se odjenuo malo drukčije nego u običnim prilikama, zavisno od izvođača. Neka majica onako malo rokerskija i to je bilo to. A kako se čovjek priprema za koncert Cinkuša u dvanaestom mjesecu na pet stupnjeva Celzija iznad nule? Duple čarape, trenerka ispod hlača, 5-6 slojeva majica i džempera, kapa i potkapa, rukavice… Uz sve pohvale organizatoru festivala „Artakt” za dovođenje ove skupine, ipak se postavlja pitanje sviranja u ovakvim uvjetima, tako da je stotinjak građana srednje dobi (oni mlađi su negdje vjerojatno slušali narodnjake) zaslužilo svaku pohvalu za entuzijazam i izdržljivost.
Cinkuši su ovoga petka, pak, pokazali da ih ništa ne može omesti i pružili skoro dva sata vrhunce svirke, koja je na kraju rezultirala i dodatkom za oduševljenu publiku. Upravo je zanimljivo kako ovaj sedmeročlani sastav neuobičajene postave zvuči uigrano i skladno. Pri tome bi posebno istaknuo novopridošlog člana Nikolu Santra, koji je poznavateljima poznat kao član Haustora, ali i kao gostujući svirač na mnogim značajnim projektima, a koji je svojim trombonom i šuškalicama umnogome pridonio zvuku banda.  Od otvaranja koncerta s možda i najboljom verzijom pjesme „Grad se beli”, pa do samog kraja s akapela izvedbom „U gori raste zelen bor”, Cinkuši su držali visok ritam. Zlobnici će reći da su tako i morali, jer bi se u protivnom jednostavno smrzli i pretvorili u ledene figure, ali probajmo samo pretpostaviti kako bi to izgledalo u normalnim uvjetima. Izvedeni su i svi njihovi standardi „Pet je kumi”, „Raca”, „Bratec kosi”, „Oj mladosti moja”, „Ciganjska”, tako da sam čak i ja, kao dobar poznavatelj njihova rada, bio jako zadovoljan i da su još izveli „Dolinom se šetala” (s izvrsnim Kruhonjinim pjevanjem), sreći ne bi bilo kraja.
Bilo kako bilo, uza sve teškoće vezane uz prostor i vrijeme, ovo je ipak bio jedan vrhunski događaj, na kojem treba zahvaliti organizatorima što su zamislili, Cinkušima što su proveli i publici koja je izdržala bez obzira na uvjete. Njima se dakle zahvaljujemo i nadamo se što skorijem ponovnom gostovanju Cinkuša u nekim toplijim danima, kakvih u Zadru tokom godine ima napretek. Treba se samo sjetiti i ljude pozvati.