Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Crni humor: Opljačkao kladionicu, pa izjavio da je pola novca dao beskućniku

Autor: Suzana Bandić

19.01.2010. 23:00
Crni humor: Opljačkao kladionicu, pa izjavio da je pola novca dao beskućniku

Foto: Filip BRALA



Da crna kronika nije uvijek samo “crna” te da često nalikuje crnom humoru dokazuje i jučerašnja obrana koju je u istrazi iznio 22-godišnji student iz Našica uhićen dan ranije zbog razbojstva. Naime, mladić je u večernjim satima upao u kladionicu i uz prijetnju pištoljem, za koji je kasnije utvrđeno da nije pravi, od zaposlenice odnio 5,5 tisuća kuna. Kasnije je priznao djelo u cijelosti tvrdeći pri tom da je poput Robina Hooda polovinu tog novca dao nepoznatom beskućniku kojega je slučajno susreo u Pučkoj kuhinji.
Isti dan na zadarskom je Županijskom sudu iznoseći svoju obranu u postupku zbog zlooporabe opojnih droga trećeoptuženi gotovo pola sata pričao kako je priznao da je drugooptuženom prodao drogu jer nije imao izbora. To je protkrijepio vrlo dirljivom pričom o svom teško bolesnom psu za kojega je jako “vezan”. Sudskom je vijeću pojasnio da je on emotivan tip te da ima izražen senzibilitet prema životinjama, pa čak i do te mjere da je osjetljiviji na životinje, nego na ljude. Na koncu je u svoj sudski spis htio priložiti veterinarski karton svog ljubimca, no to je ipak bilo previše za jednog od članova Vijeća koji mu je kratko rekao: “Znamo! Već si to sve predao sudu. Pas je operirao jaja”.
Ruku pod ruku sa spomenutom dvojicom može i 13-godišnja djevojčica koja je s 1,52 promila u krvi dovezena u nedjelju navečer na Odjel pedijatrije. Djevojčica se pravdala kako se slučajno opila votkom koju je popila misleći da je riječ o vodi!
A tvrdeći kako je svom prijatelju donio vrećicu jabuka, a ne paketić marihuane, na Županijskom je sudu optuženik osumnjičen za zloporabu droga, umalo vratio inspektora za narkotike na svjedočku klupu. Inspektor je svjedočio kako je tijekom prismotre vidio predaju nekakvog paketića za koji je posumnjao da je riječ o drogi, pa je obavijestio svoje kolege koji su kasnije dvojac presreli i uhitili. No, u svojoj je obrani drugooptuženi tvrdio kako se bavi preprodajom voća i da je tu večer svom prijatelju donio vrećicu s jabukama. Vrlo slikovito, gotovo poetski on je Sudskom vijeću opisivao te jabuke. Bile su domaće, rekao je, ekološki uzgojene u Lici, a mirisne toliko da bi se taj miris osjetio i na desetke metara. Sudsko je vijeće nakratko bilo u dilemi – pozvati ili ne inspektora natrag da svjedoči na okolnost je li vidio ili nije vrećicu s jabukama.
No, u skupinu izjava iz područja crne kronike s prizvukom humora svakako spada i izjava sveučilišnog profesora koji je, navodno, bio žrtvom iznude mlade studentice, njezine majke i dečka. Trojac se tereti da su ucjenom od profesora iskamčili devet tisuća eura, no profesor im je olakšao optužnicu za dvije tisuće, kazavši kako je taj iznos poklonio mladom paru jer voli pomagati mladima.
No ipak, da postoji nagrada “biser crne kronike”, nju bi definitivno s velikom prednošću ponio Zadranin s prebivalištem u Zagrebu, koji je nedavno pobjegao iz gospićkog zatvora. Svega nekoliko dana kasnije trebao se pojaviti na zagrebačkom sudu u drugom postupku, a kako je bio u bijegu, to nije mogao učiniti. Stoga je sutkinji poslao pismo isprike u kojemu se učtivo opravdao za izostanak s ročišta kazavši da mu je jako žao te da se ispričava, ali da ne može doći na zakazanu raspravu jer je on u bijegu pred policijom…