Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Darwin nekad i sad

Autor: Ante Rogić

19.01.2010. 23:00
Darwin nekad i sad

Foto: Filip BRALA



U organizaciji British Councila (Britanski savjet) sinoć je u ulaznom dijelu Gradske knjižnice Zadar otvorena izložba pod nazivom “Darwin danas”. Izložba govori o životu Charlesa Darwina, njegovim otkrićima i o tome kako se Darwinova otkrića reflektiraju na znanost danas. Uz Mladena Masara iz Gradske knjižnice izložbu je otvorila i o Darwinu govorila Rosana Besednik, voditelj programa umjetnosti i znanosti u British Councilu.
Izložba o Darwinu dio je aktivnosti British Councila kojim se promovira i potiče interes za znanost. Jedna od manifestacija koju organiziraju je i Festival znanosti koji se održava i u Zadru.
– Dio tih aktivnosti je i ova izložba, kako bi se obilježile dvije velike obljetnice, proslava dvjestogodišnjice rođenja Charlesa Darwina i 150 godina od objavljivanja njegova djela “Podrijetlo vrsta”. Izložba nije samo ono što se može vidjeti, budući da British Council provodi dosta aktivnosti o Darwinu zanimljivih za nastavnike, kazala je Besednik.
“Darwin danas” je povezani niz događanja: izložbi, radionica, konferencija i simpozija kojima je polazište 2009. godina, posvećena Darwinu. Izložba “Darwin danas” istražuje porijeklo Darwinove knjige, ocrtava njegove središnje ideje i objašnjava kako one ostaju u samoj srži suvremenih istraživanja u biologiji i medicini.
Mladen Masar povukao je crtu između Charlesa Darwina i Špire Brusine. Istaknuo je kako je Brusina bio u kontaktu s Darwinom te je zapravo bio prvi hrvatski darvinist, a rođen je u Zadru.
Izložba je u Zadru postavljena nakon Zagreba, Rijeke i Splita, a ostaje otvorena do kraja mjeseca.