Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Sretna kombinacija likovnog i književnog

19.01.2011. 23:00
Sretna kombinacija likovnog i književnog


U Gradskoj loži Zadar sinoć je predstavljeno 20 godina likovnog rada i jedan izlet u likovno-književne sfere. Radi se o otvorenju samostalne izložbe likovnih radova i predstavljanju knjige pod nazivom “Thinking about” zadarskog umjetnika Rade Zrilića. Na izložbi su postavljeni likovni radovi nastajali tijekom 20 godina autorova likovnog stvaralaštva koje je upotpunio knjižicom eseja i aforizama ilustriranom vlastitim likovnim radovima. Autora i njegove radove na izložbi su predstavljali ravnateljica Narodnog muzeja Zadar Renata Peroš te recenzenti u knjizi, zadarski slikar Boris Žuža i dr. sc. Tomislav Janović. Janović se u svom obraćanju okupljenima osvrnuo i na Zrilićev spoj književnosti i likovnosti.
– Dosta je rijedak slučaj da se netko na ovaj način okuša u dva prilično različita žanra i različite vrste izražavanja i mislim da, što je sigurno Radi uspjelo, je da jedan izričaj nadopunjuje drugi, jedan izričaj daje smjernice za interpretaciju onog drugog. Bilo mi je jako zanimljivo vidjeti prvo slike pa onda čitati te njegove, kako sam ih nazvao, kratke lirske minijature i pomoglo mi je razumjeti taj svijet iz perspektive i jednog i drugog izričaja, kazao je Janović. Nakon njegova obraćanja svoju likovnu recenziju radova Rade Zrilića pročitao je Boris Žuža.
Pred sam kraj predstavljanja okupljenima se obratio i autor. Nakon što je zahvalio okupljenima što su stigli u tako velikom broju, Zrilić je nešto rekao i o svojih 20 godina rada.
– Riječ je o kombinaciji radova, koji su nastali u posljednjih 20 godina. Ta zamisao o kombinaciji zapisa s radovima nastaje još negdje prije 2009. godine da bismo danas došli do ove točke, a ja se nadam da je to sve skupa sretna kombinacija, rekao je autor. Veliki broj publike koja je posjetila otvorenje ove izložbe svakako je potvrdio da se radi o uspješnoj sintezi dvadesetogodišnjeg rada i simbiozi s književnim stvaralaštvom.
Izložba će ostati postavljena u Gradskoj loži 7 dana.