Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Čerina: Pokušavaju prikriti nezadovoljstvo jer za glavnog urednika nije izabran Rotim ili Šprajc!

19.01.2012. 23:00
Čerina: Pokušavaju prikriti nezadovoljstvo jer za glavnog urednika nije izabran Rotim ili Šprajc!


Očigledno je da se manipulira javnošću zbog osobnih interesa i to preko pojedinih udruga civilnog društva i HND-a koji su instrumentalizirani za ostvarenje takvih ciljeva. Jako mi je žao što se ogranak HND pri HTV-u stavio u službu takvih interesa i ne raspravlja o stvarnim problemima novinara i profesije, navodi Čerina


Nakon okruglog stola u Novinarskom domu u Zagrebu Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i 27 nevladinih udruga poslali su Hrvatskom saboru i Vladi Republike Hrvatske apel za uspostavljanje vjerodostojnosti javne funkcije HRT-a u kojemu traže da se u Saboru žurno pokrene rasprava o pitanjima vezanim uz javnu televiziju.
– Javna rasprava s temom Apel za uspostavu vjerodostojnosti javne funkcije HRT-a za mene je potpuno neprihvatljiva, rekao je dr. sc. Josip Čerina, član Programskog vijeća HRT-a.
– Mnoge ocjene o stanju na HRT-u i o njegovim programskim sadržajima, a naročito o radu Programskog vijeća, čiji sam godinu dana član i koje je protekle godine djelovalo posve samostalno od bilo kakvih političkih pritisaka, iako je i takvih pokušaja bilo, posve su neutemeljene i očito ideološki motivirane. Neosnovano se ističe da Programsko vijeće nikome ne odgovara za svoj rad. Činjenica je da odgovara Hrvatskom saboru, a ne pojedincima iz politike ili udruga civilnog društva, navodi Čerina, koji je ujedno i pročelnik zadarske ispostave Hrvatskog centra za razminiranje (HCR).
Žele političku kontrolu nad HRT-om
Na trosatnoj raspravi, između ostalih, nazočili su i nova ministrica kulture Andrea Zlatar Violić (HNS) te saborski zastupnici Nenad Stazić (SDP) i Goran Beus Richembergh (HNS).
– Ova javna rasprava je zajednički plod dvadesetak civilnih udruga, među kojima je i HND, te troje predstavnika nove vlasti što upućuje na to da je cijela akcija dobro planirana s motivom suprotnim od onoga za što se ovim apelom tobože zalažu, a to je neskrivena namjera preuzimanja političke kontrole nad HRT-om, tvrdi Čerina.
Potpredsjednik Sabora Nenad Stazić smatra da su se svi dosadašnji modeli izbora članova Programskog vijeća pokazali lošim te se zapitao kako postaviti vijeće koje će nekome odgovarati jer ovi ne odgovaraju nikome. Saborski zastupnik Goran Beus Richembergh pridružio se kritikama i pozvao čelnike HRT-a da ponude ostavke.
– Iz neosnovane prozivke Programskog vijeća i javnog linča kojem smo izloženi jasno je o čemu se radi, pokušava se prikriti nezadovoljstvo neizborom glavnog urednika HTV-a Gorana Rotima ili Zorana Šprajca i bura se na tom planu ne smiruje. Očigledno je da se manipulira javnošću zbog osobnih interesa i to preko pojedinih udruga civilnog društva i HND-a koji su instrumentalizirani za ostvarenje takvih ciljeva. Jako mi je žao što se ogranak HND pri HTV-u stavio u službu takvih interesa i ne raspravlja o stvarnim problemima novinara i profesije, navodi Čerina.
Na raspravi je opet bilo govora o istupu Zorana Šprajca i navodnom pokušaju cenzure od strane Programskog vijeća.
Tražit će ispriku glavnog urednika
– Mislio sam da je to završena priča. I nadalje potpuno zanemaruju činjenicu da je Šprajc postupio neprofesionalno i da je to napravio na bilo kojoj drugoj televiziji dobio bi izvanredan otkaz. Posebno, zbog javnosti ističem da nije kažnjen zbog priloga o Vukovaru, već zbog javnog obračuna s Programskim vijećem u Dnevniku i privatizacije javnog medija, a to je radno-pravni spor isključivo u nadležnosti Uprave HRT-a. Nije mi jasno zašto se ova činjenica gura pod tepih, a Programsko vijeće se optuživalo da guši slobodu medija i pravo javnosti na istinu, pita se Čerina.
Istup Zorana Šprajca, kaže Čerina, kojeg je sam nazvao svojim javnim očitovanjem prema Programskom vijeću, krajnje je neprimjeren. Izvukao je riječi pojedinih vijećnika bez konteksta kako bi napakirao što mu odgovara. Čak je i redoslijed našeg izlaganja na sjednici zamijenio iako sam se ja prvi javio za riječ, pa gospodin Grivičić, a ne gospodin Lovrić.
– Namjerno je izostavio izlaganje drugih članova Vijeća i jednoglasno je donesen zaključak jer u tom slučaju ne bi postigao planirani cilj, a to je besramno blaćenje pojedinih članova Programskog vijeća. Zbog toga ću na sljedećoj sjednici Vijeća tražiti ispriku od glavnog urednika HTV-a Brune Kovačevića, obznanio je Čerina.


 RATNA BOJIŠNICA ZAMIJENJENA MEDIJSKOM




Sudionici rasprave u Hrvatskom domu su istaknuli kako na javnoj televiziji prevladava nestručnost, klijentelizam i oportunizam te da je njezin program i ugled na najnižim granama.
– Sa skupa se odaslao poziv ‘Dajte ostavke, vidite koliko smo sada moćni’, a to me kao branitelja podsjetilo na 1991. godinu kada se tražilo da se predamo jer smo bili gotovo u bezizlaznoj situaciji, samo što je sada ratna bojišnica zamijenjena medijskom bojišnicom, vjeruje Čerina.
– Jasno poručujem, nemam namjeru dati ostavku, nikako, jer ne vidim opravdan razlog. Potpuno smo proveli zakonske obveze i stabilizirali HRT, a na Upravi i programskom osoblju je rad u javnom interesu i na dobrobit zaposlenika HRT-a, zaključio je Josip Čerina.