Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Ižani prvi ulaze u Noć muzeja

19.01.2012. 23:00
Ižani prvi ulaze u Noć muzeja


Narodni muzej Zadar u povodu Noći muzeja 2012. želi predstaviti i zbirke na otoku Ižu o kojima vodi stručnu skrb: Područnu etnografsku zbirku u Velom Ižu i Područnu kulturnu-povijesnu zbirku u Malom Ižu


Kao što obično biva da jedan dio zemaljske kugle prvi ulazi u novu godinu, tako će i dislocirani odjeli Narodnog muzeja na otoku Ižu več večeras obilježiti Noć muzeja. Narodni muzej Zadar u povodu Noći muzeja 2012. želi predstaviti i zbirke na otoku Ižu o kojima vodi stručnu skrb: Područnu etnografsku zbirku u Velom Ižu i Područnu kulturnu-povijesnu zbirku u Malom Ižu. Zbog dislociranosti, djelatnici muzeja neće biti u mogućnosti biti istovremeno nazočni u odjelima Narodnog muzeja u Zadru i na lokacijama izvan Zadra u vrijeme dogovoreno za održavanje manifestacije 27. siječnja, te se zbog toga programi za Noć muzeja 2012. u iškim zbirkama održavaju večeras.
Na Malom Ižu, u Izložbenom prostoru Muzejske kulturno – povijesne zbirke Porovac – Mali Iž, s početkom u 16 sati, zakazano je otvoranje izložbe fotografija Mihovila i Zvonimira Novakovića “Izbor iz morskih motiva”. Organizator manifestacije je Muzej grada Zadra.
U Velom Ižu, s početkom u 17 sati, održat će se manifestacija pod nazivom “Može li tradicija postati IN?”. Riječ je o razgovoru na temu približavanja vrijednosti tradicijske kulture mladoj generaciji. Ova manifestacija se organizira u suradnji s Osnovnom školom Zadarski otoci, Područni odjel Veli Iž. U zajedničkom programu sudjelovati će učenici sa svojim literarnim i likovnim radovima inspiriranim posjetom Etnološkoj zbirci u Velom Ižu te izvođenjem iških  narodnih kola. Dogovoreno je da za ovu prigodu učenici donesu i izlože stare uporabne predmete iz svojih kuća koji svjedoče o iškoj tradiciji. Organizatori manifestacije su Etnološki odjel i Muzejsko – pedagoška služba. U župnoj crkvi na Velom Ižu, s početkom u 19 sati, služit će se misa na staroslavenskom jeziku.
U prostorima u gradu Zadru Narodni muzej obilježava Noć muzeja 2012. kao i ostatak Hrvatske, dakle 27. siječnja. Programi će se odvijati od 18 do 1 sat iza ponoći, a ulaz na sva događanja je besplatan.