Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Objavljena nova “Zadarska smotra”

19.01.2012. 23:00
Objavljena nova “Zadarska smotra”


Časopis za kulturu, znanost i umjetnost “Zadarska smotra” godište LX. broj 4. 2011. objavila je Matica hrvatska – Ogranak u Zadru.
 U novom broju časopisa objavljena je poezija pjesnika Drage Štambuka, Pere Pavlovića, Davora Grgurića, Sanje Knežević i Roberta Špralje.
 U rubrici studije, rasprave, eseji Sanja Knežević piše o stoljetnom Kamovljevu kriku u prigodi književnikove 100. obljetnice smrti. Usporedbom romana “Na rubu pameti” i “Šale” Ivan Zekić piše o Krležinu utjecaju na Milana Kunderu. Tekst Nikole Vuletića posvećen je 130. obljetnici rođenja Petra Skoka, a Jadran Kale u tekstu “Lokalna kultura za svjetsko čuvanje” predlaže maslinički lokalitet Lune na Pagu za uvršćivanje u Popis svjetske baštine.
Uz 30. obljetnicu znanstvenoga djelovanja Mithada Kozličića autori Mateo Bratanić i Sanda Uglešić izradili su biografiju i bibliografiju tog znanstvenika.
 U proznom dijelu časopisa objavljen je tekst “Jer mi mislimo na vas” Roberta Nezirovića, a pjesme rumunjskoga pjesnika Mihaila Eminescua u prijevodu Mate Marasa s bilješkom o autoru objavljene su u rubrici prijevoda.
 Obljetnici hrvatskoga nobelovca, književnika Ive Andrića posvećena je studija Kornelije Kuvač-Levačić o vlasti kao zoometafori u Andrićevoj “Priči o vezirovu slonu” te pjesme Željka Ivankovića, Rajka Glibe i Nihada Mešića Rivera.
 U rubrici obljetnice glavni urednik časopisa Josip Lisac piše o osamdesetogodišnjici Ante Franića, čiju je bibliografiju izradio Denis Vekarić, a Luko Paljetak objavljuje prigodnu pjesan u povodu rođendana Tonka Maroevića. Gordana Čupković piše u povodu 65. rođendana akademika Stjepana Damjanovića, a Nikola Šimić Tonin uz 20. obljetnicu smrti Siniše Glavaševića.
 U rubrici In memoriam objavljeni su nekrolozi Izabele Sorić Tomislavu Grginu, Mirka Jamnickog Dojmija Goranu Bujiću, a Katice Čorkalo Jemrić Vladimiru Remu.
 U osvrtima i prikazima Miranda Levanat-Peričić piše o prvom svesku Držićevih izabranih djela, Mirela Šušić Uremovoj i Zagorčevoj knjizi o Kamovu, Tin Lemac o Šicelovu “Hrvatskom književnom retrovizoru” i knjizi Tatjane Jukić “Revolucija i melankolija”, Damir Zorić o Katičićevim knjigama “Božanski boj”, “Zeleni lug” i “Gazdarica na pragu”.
 Josip Lisac je napravio osvrt na vrijedne knjige Stjepana Krasića o početcima hrvatskoga jezika u Rimu, Gordana Čupković je prikazala Kapovićevu knjigu “Čiji je jezik?”, Ilija Protuđer “Jezične savjete” Instituta za hrvatski jezik, Ivica Vigato Zbornik Ive Pranjkovića, Barbara Vodanović monografiju o toponimiji otoka Murtera, Josip Užarević Andrićevu Zzavičajnu čitanku”, Ivan Paštar knjigu Igora Zidića “Slučaj Alilović”, Josip Celić Ruićev rodoslovni grbovnik u obradbi Miroslava Granića, Marijana Tomić časopis “Libellarium” i Igor Šipić knjigu Pabla Bilosnića “Iza zavjese očiju”.