Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Predstavljena najnovija izdanja Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra

19.01.2012. 23:00
Predstavljena najnovija izdanja Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra


Obilježavanje 19. obljetnice akcije Maslenica počelo je danas predstavljanjem najnovijih izdanja Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata. Direktor HMDCDR-a Ante Nazor predstavio je knjigu o stranim državljanima koji su sudjelovali u postrojbama HV-a u Domovinskom ratu
Obilježavanje 19. obljetnice akcije Maslenica počelo je danas predstavljanjem najnovijih izdanja Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata. Direktor HMDCDR-a Ante Nazor predstavio je knjigu o stranim državljanima koji su sudjelovali u postrojbama HV-a u Domovinskom ratu.
Autor knjige “Život na meti” je Francuz Gaston Besson koji je u hrvatsku stigao kao novinar, a kasnije se priključio postrojbama HV-a. Danas je predsjednik udruge stranih dragovoljaca Domovinskog rata i živi u Vinkovcima. Prema podacima njegove udruge u obrani RH sudjelovalo je preko 500 stranaca iz 34 države, 72 su poginula, a više od 90 ih je ranjeno. U postrojbama HVO-a bio je i jedan Japanac, ali najviše stranih dragovoljaca dolazilo je iz Velike Britanije i Francuske.
Nazorov kolega Ivan Radoš govorio je o četiri knjige novih Dokumenata RSK. Dio tih knjiga obrađuje vojne i policijske dokumente, a dio dokumente civilnih institucija srpske paradržave u Hrvatskoj. Ti isti dokumenti, rekao je Ante Nazor govore između ostalog o ulozi danas saborskog zastupnika Vojislava Stanimirovića.
– Bez želje da nekom sudim, radi povijesnih činjenica moram reći kako je Vojislav Stanimirović bio osoba koja je u Krajini obnašala mnoge državne dužnosti, od ravnatelja bolnice do člana Vlade RSK. U tu istu vladu došao u srpnju je kad su iz nje izbačeni oni “meki” a ostali samo tvrdolinijaši koji su odbijali pregovore s Hrvatskom. Činjenica je da on danas sjedi u Saboru RH što govori o velikodušnosti hrvatske politike. No mnogi Srbi na tako pruženu ruku odgovorili su tezom da Srbi nisu počeli rat u Hrvatskoj iako svi dokumenti, pa i memoarska svjedočenja srpskih oficira govore suprotno. Kakav je bio Stanimirović govori i podatak da ga je ratni zločinac Mile Martić izuzetno cijenio, kaziva je Ante Nazor.
Tek manjim djelom, Nazor se dotaknuo same akcije Maslenica za koju je rekao da iako nije u potpunosti ostvarila zacrtane ciljeve, postigla je veliki uspjeh.
Obraćajući se prepunoj velikoj vijećnici Doma županije koju su večinom ispunili zadarski srednjoškolci, Ante Nazor je rekao da pojedini događaj uvijek treba sagledati u kontekstu povijsnih zbivanja na prostoru na kojem se odvija.
Potrebu o znanstvenoj valorizaciji akcije nalažu i spoznaje od prije tri godine, kad se u Zadru održao znanstveni skup na temu Maslenica 1993. Tad se vidjelo da podaci u dokumentima u vojnim arhivima, nisu u suglasju s onim što su su govorili sami sudionici pojedinih akcija.