17 °C
Online izdanje
Četvrtak, 30.ožujka 2017.
Vi ste ovdje:  Home » Kultura
RSS feed
Današnji broj
Kultura
Povratak
Putovanje talijanskom kuhinjom u Bruschetti
Piše: Ante Rogić
Tijekom večeri prezentirano je dvanaest bruschetta, carpaccio, razni rižoti, a sve skupa je bilo začinjeno maslinovim uljem iz privatne uljare Darka Dujele
Foto: Filip BRALA

Bilo je to putovanje Italijom, samo što se ovaj put nije radilo ni o kakvom prijevoznom sredstvu, već o moru okusa iz velikog dijela "čizme".

Zajednica Talijana Zadar donosi u zadarske restorane tradicionalnu talijansku kuhinju, a za sam početak izabran je restoran Bruschetta. Prva u nizu večeri posvećenih talijanskoj kuhinji održana je sinoć u ovom poznatom zadarskom restoranu, a za nešto više od 20-ak uzvanika jela su pripremali Beatrice di Lallo, Darko Bukarica i Dalibor Pavlović.

- Ovo je samo prva u nizu večeri talijanske tematike koje ćemo organizirati kroz siječanj i veljaču u različitim gradskim restoranima. Degustirat ćemo tipična talijanska jela, a sve skupa će biti popraćena talijanskom glazbom, najavila je Rina Villani, predsjednica Zajednice Talijana Zadar.

Tijekom večeri prezentirano je dvanaest bruschetta, carpaccio, razni rižoti, a sve skupa je bilo začinjeno maslinovim uljem iz privatne uljare Darka Dujele.

- Večeras vas vodimo kroz Italiju, kroz bruschette. Želimo predstaviti neke talijanske specijalitete, prije svega bruschette po svim regijama, kazala je Beatrice di Lallo ponudivši za početak fettuntu, majku svih bruschetta. Od samog početka točilo se vino "Primelune", iz talijanske regije Abruzzo, a na stolu se nizao dimljeni losos, dimljena mozarella, bolonješka mortadela, balancane iz Sicilije...

Toscana, Puglia, Emilia-Romagna, Liguria, Veneto i brojne druge regije prezentirane su kroz razne bruschette. Degustaciju je u pozadini pratila glazba talijanskih majstora canzone, a svoj nastup imali su i studenti s Odjela za talijanistiku Sveučilišta u Zadru.

Velimir Žigo, profesor s Odjela za talijanistiku Sveučilišta u Zadru, pročitao je jednu pjesmu Giusseppeea Ungarettija, na talijanskom i hrvatskom prijevodu, a zatim smo čuli kako zvuči Nokturno Tina Ujevića na talijanskom.

Studentice zadarske talijanistike ponudile su svoju recepturu. Na stolove su stigle originalne talijanske lasagne, iz Abruzza. Kušale su se još tri vrste paprike, sicilijanski sir, gorgonzola...

Na ovoj prvoj večeri predstavljena je i knjiga recepata "Venezia e Dalmazia" na hrvatskom jeziku, u nakladi Zajednice Talijana Zadar.

Galerija slika
Trenutno nema komentara

Komentiranje više nije dostupno
Copyright © 2008. Zadarski list Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | Marketing
Powered by Sitestudio.hr