Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Filipjanci smanjili komunalni doprinos za 90 posto

Autor: Velimir Brkić

19.01.2013. 23:00
Filipjanci smanjili komunalni doprinos za 90 posto

Foto: Vedran SITNICA



Najveći popust imaju žitelji s prebivalištem na općinskom području dužim od 10 godina, on iznosi čak 90 posto. Odsad je cijena u priobalju 12 i 8 kuna, a u zaobalju 5 kuna po metru četvornom. Štoviše, ako obveznik plaćanja komunalnog doprinosa plaća odjedanput ima pravo i na dodatni popust od 25 posto, objašnjava Pedisić


Općina Sv. Filip i Jakov izišla je u susret žiteljima kako bi što lakše i povoljnije legalizirali svoje objekte. Općinsko vijeće prihvatilo je prijedlog načelnika Igora Pedisića o smanjenju komunalnog doprinosa.
Poticaj za legalizaciju
– Komunalni doprinos je smanjen za čak 90 posto, a ako ga plate odjedanput dobije se i 25 posto dodatnog popusta, istaknuo je načelnik Pedisić.
Dosad je cijena komunalnog doprinosa u Sv. Petru, Turnju i Sv. Filipu i Jakovu bila 120 kuna po metru kubičnom ispod Jadranske magistrale, a povrh Jadranske magistrale 80 kuna. U Raštanima i Sikovu je cijena bila 50 kuna po metru četvornom.
– Najveći popust imaju žitelji s prebivalištem na općinskom području dužim od 10 godina, on iznosi čak 90 posto. Odsad je cijena u priobalju 12 i 8 kuna, a u zaobalju 5 kuna po metru četvornom. Štoviše, ako obveznik plaćanja komunalnog doprinosa plaća odjedanput ima pravo i na dodatni popust od 25 posto, objašnjava Pedisić.
Uz dodatni popust cijena po metru četvornom je 9,50 i 6 kuna za obalno područje te četiri kune u zaobalju.
– Inače, za svaku navršenu godinu neprekidnog prebivanja na području općine dobiva se 9 posto popusta, s tim da je najviši popust 90 posto, navodi filipjanski načelnik.
Prebivalište se dokazuje potvrdom nadležnog tijela, odnosno potvrdom MUP-a.
– Ovo oslobođenje vrijedi za cijeli obujam građevine koja se legalizira, a do 1.000 metara četvornih koji se namjeravaju graditi, pojašnjava.
Općina broji 4.606 žitelja (Sv. Filip i Jakov 1.667, Turanj 1.207, Donje Raštane 499, Gornje Raštane 456, Sv. Petar na Moru 403, Sikovo 374), i ima preko 2.000 nelegalnih objekata.
– Ovo će biti snažan poticaj za moje sugrađane da nastave postupak legalizacije. Realno gledajući, ovo je odlična prilika za građane. Popust je potreban i važan, prije svega interes općine je da se što više objekata legalizira na što lakši način, drži Pedisić.
Čisti papiri imaju izuzetnu važnost i za priobalje i zaobalje općine, za sve općinske žitelje.
Otplata na 12 rata
– Dobro je znano da se samo legalizirani objekti mogu priključiti na vodovodnu mrežu i kanalizaciju, podsjeća Pedisić.
Teško je ljude u ovoj neimaštini uvjeriti i nagovoriti ih na podnošenje zahtjeva za legalizaciju.
– Komunalni doprinos može se plaćati obročno do 12 mjesečnih rata, najavio je načelnik.
Interes građana koji živi uz more je popriličan, podnijeli su dosad oko 250 zahtjeva za legalizaciju. Takav slučaj uopće nije u zaobalju, dalje od mora i turizma. Predani zahtjevi iz Raštana i Sikova mogu se prebrojiti prstima jedne ruke.
– Ne zanosimo se iluzijama, kao neki diljem Hrvatske, da ćemo uzeti neke velike novce od ljudi koji imaju jedini krov nad glavom. Ali tim ljudima treba vratiti dostojanstvo, poštovati zakon i taj zakon provesti u djelo, rekao je donačelnik Vedran Zrilić.
Svima koji još uvijek kalkuliraju legalizirati ili ne bespravnu kuću, vikendicu, garažu, staju ili neki drugi pomoćni objekt, Ministarstvo graditeljstva poručuje da druge prilike neće biti, ako do 30. lipnja ne podnesu zahtjev za legalizaciju.
Bespravno izgrađeni objekti nakon toga datuma neće se moći legalizirati, a mogu očekivati da će dobiti i rješenje o rušenju.