Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Snijeg, led i poledica prazne ninska skladišta soli

19.01.2017. 23:00
Snijeg, led i poledica prazne ninska skladišta soli


Zimska studen kakvu ni najstariji Ninjani ne pamte primorali su djelatnike Solane Nin da pored poslova na obnovi i modernizaciji proizvodne infrastrukture na i uokolo bazena, na kojima se inače za vrućih ljetnih mjeseci provodi kristalizacija morske soli, uhvate i radova unutar skladišta.
Naime, snijeg i led okovali su hrvatsku i čitavu Europu. Prometnice su zametene, a zna se da je morska sol tada neophodna za posipanje cesta. Zato se punom parom pakira tzv. industrijska sol. Vani čekaju tegljači. Sol ovih hladnih zimskih dana hrvatski cestari kao i cestari iz nekih europskih zemalja odvoze i posipaju snijegom zametene i ledom okovane prometnice, čineći ih na taj način prohodnima.
Posjetili smo Solanu kako bismo vidjeli što to solari rade i kako se nose s hladnoćom te kako bismo upitali voditelja Solane Nin Ivana Tomića I o poslovanju ove solarske tvrtke.
– Ovih je dana jako je tražena industrijska sol. Tijekom ovog hladnog vala evidentirali smo 30% više upita od prosjeka, što je i očekivano. Upiti stižu iz svih hrvatskih županija, ali iz inozemstva od naših stalnih kupaca. Posebno nas kontaktiraju institucije iz Njemačke i Austrije koje se bave održavanjem i prohodnošću tamošnjih prometnica. No, s obzirom da prije ovog naleta i nije bilo neke jače zime i da nismo imali povećanu potražnju, što se tiče prodaje industrijske soli, očekujemo da će ona u konačnici biti na razini prosjeka. Ako se ovakva studen nastavi naši kapaciteti jamče podmirenje svih zahtjeva naših kupaca, ističe Tomić dodajući kako su prošle godine ubrali oko 2.000 tona soli.
– Osim ove industrijske soli naš primarni fokus u proizvodnji zapravo je usmjeren na konzumne ekološki i biološki zdrave soli, posebno našeg ninskog cvijeta soli kojeg smo lani ubrali 5,5 tona što je dovoljno da možemo kvalitetno nastupati na stranim tržištima. Sa svojim proizvodima, osim na hrvatskom tržištu, prisutni smo na tržištima zapadne Europe te izvozimo i u Japan. Posebno mi je drago da su kvalitetu ninskog cvijeta soli prepoznali hrvatski i strani potrošači. Danas ninsku cvjetnu sol cijene ne samo kulinarski stručnjaci i gurmani, nego i naši “zeleni potrošači” koji su među prvima prepoznali vrijednosti ove prirodne, nerafinirane soli. Ninska sol dobila je koncem prosinca 2015. godine od strane EU-a BIO certifikat, naglašava Tomić, dodajući kako je Solana Nin postala jedina solana na Jadranu s ekološkim certifikatom.
 
 – Projekt ekološke certifikacije sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj te Ministarstvo poduzetništva i obrta, a investicija je iznosila 1,4 milijuna kuna. Sve to bilo je moguće postići jer su se većim dijelom modernizirali proizvodni pogoni kroz proteklih nekoliko godina, kaže Tomić, pohvalivši se još brojem posjetitelja u Muzeju soli.
Naime, prošlog ljeta evidentirano je preko 70.000 posjetitelja iz Hrvatske i cijelog svijeta, a lani u listopadu otvorena je i Kuća soli. Ona je zamišljena kao svojevrsni interaktivni spoj tradicionalnog i modernog vremena s naglaskom na sol i njezinu proizvodnju od 1955. godine do danas.
Za razliku od ovih turističkih aspekata Solane, osim pakiranja soli za posipanje cesta, trenutačno je određeni broj solara zaposlen na bazenima soli.
– Bazeni se pripremaju za predstojeću sezonu berbe. Vrši se pregled bazena i njihovog stanja te se oni ravnaju. Posebnu smo pozornost ovog puta usmjerili na obnovu i rekonstrukciju tzv. međica. One su nam od izuzetne važnosti, a stare su 30 godina. Radi se i na postavljanju nove daščane građe koja se popunjava zemljom i blatom kako se to ovdje radilo od pamtivijeka, otkriva Tomić.
Na odlasku ostavljamo solare u poslovima pakiranja soli, spasonosne za zaleđene prometnice..