Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

PLAVI RAST Greben težak osam tona uskoro će se porinuti u more u Gaženici te otegliti do Ošljaka

20.01.2021. 15:57


Prvi riblji greben u Hrvatskoj za očuvanje podmorskog života te za širenje aktivnosti vezanih za podmorje, bit će postavljen kroz nekoliko dana u Zadarskom kanalu, u »najribarskijoj županiji«. Greben težak oko 8 tona već je montiran te će biti dizalicom postavljen u more u Gaženici, a potom će se smjestiti u blizini obale otoka Ošljaka.


Zahtjevan administrativni postupak
Umjetni greben se postavlja pod okriljem projekta »Adri.SmArtFish« kojeg provodi Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Zadarske županije, a financira se iz programa Interreg V-A Italija – Hrvatska, u kojem je Zadarska županija jedan od partnera.
Projektni tim Adri.SmArtFish-a čine pročelnik Daniel Segarić, voditeljica projekta Katerina Skelin i Martina Glavić, financijska voditeljica projekta.
Ukupan proračun projekta je 3.242.230,50 eura, doznajemo od Martine Glavić, financijske voditeljice. Od toga je proračun Zadarske županije 259.995,00 eura. Svi projektni partneri financiraju vlastitim sredstvima samo 15% svog proračuna, dok ostalih 85 % financira Europski fond za regionalni razvoj.
Kako kaže pročelnik nadležnog županijskog upravnog odjela, Segarić, postavljanje umjetnog ribljeg grebena je pilot aktivnost Zadarske županije kao projektnog partnera.
– Postavljanju su prethodili pronalazak lokacije, izrada idejnog projekta i maritimne studije, ishođenje lokacijske dozvole te nabava konstrukcije za izradu grebena. Sav taj uistinu zahtjevan, prije svega administrativni postupak, trajao je godinu dana i sad smo došli do samog kraja, kazao je Segarić istaknuvši kako smo prvi u državi koji su uspješno prošli taj dug put od ideje pa sve do ishođenja lokacijske dozvole i na koncu postavljanja grebena.


Razvoj ribarstva i turizma
– Postoji više razloga za postavljanje grebena, a neki od njih su: proučavanje mogućih učinaka novog staništa na očuvanje ribe, školjkaša i ostalih morskih organizama te mogućnost širenja gospodarskih aktivnosti kroz moguće prepoznatljive oblike gospodarenja u ribolovu i turizmu, govori Segarić te dodaje kako ovakvi i slični umjetni grebeni postoje u Španjolskoj, Francuskoj i Italiji.
– No, ovo će biti prvi u Hrvatskoj i to nas čini iznimno ponosnima, naročito i zato jer je Zadarska županija ‘najribarskija’ županija u Hrvatskoj. Očekujemo da ćemo kroz pilot aktivnost saznati koji će se organizmi nastaniti na greben i koje će se vrste ribe okupljati oko njega, rekao je Segarić.
Kako dodaje nadalje, odlučili su se na postavljanje grebena iz razloga što je veliki pritisak ribolova na staništa čvrstih podloga (kamenito dno), a u Jadranskom moru su velike površine pijeska i mulja.
– Cilj je utvrditi koliko će umjetni riblji greben biti efikasan te će nam ova pilot aktivnost biti podloga za izradu projekata u budućnosti koji započinju s prostornim planiranjem na moru. Da bi se to planiranje moglo napraviti, treba prikupljati podatke i informacije, ali ne samo iz literature već i temeljem ovakvih pokusa, rekao je Segarić, dodajući da će se greben postaviti za koji dan, ovisno o vremenu.




Veliki međunarodni projekt
Provedba projekta »Adri.SmArtFish« započela je 1. siječnja 2019. godine.
– Iako je predviđeno trajanje bilo do 30. lipnja 2021. godine, ono se ipak zbog globalne pandemije, koja nije zaobišla ni nas, produljilo do samog kraja 2021. godine. Opći cilj projekta je jačanje uloge priobalnog ribolova na području GSA 17 (sjeverni i srednji Jadran) i to u skoroj budućnosti, potičući inovacije unutar konteksta ‘plavog rasta’ kroz usvajanje pristupa upravljanja temeljenog na ekosustavu, ističe Glavić.
Na projektu sudjeluje ukupno deset projektnih partnera, i to pet s talijanske, a pet s hrvatske strane.
– Vodeći partner je Regija Veneto iz Italije, dok su ostali partneri redom: Sveučilište Ca’Foscari (Venecija), Autonomna regija Friuli-Venezia-Giulia (Trst), Regija Emilia Romagna (Bologna), Regija Marche (Ancona), Istarska županija (Pazin), Primorsko – goranska županija (Rijeka), Zadarska županija (Zadar), Institut za oceanografiju i ribarstvo (Split) i Ministarstvo poljoprivrede (Zagreb), zaključuje Glavić.
 


Plan porinuća


Plan je da tvrtka Zadar Sub d.o.o., koja je greben već montirala na kopnu, uz pomoć dizalice spusti greben u more ispred Gaženice, gdje se greben trenutno i nalazi.
– Greben teži oko 8 tona, izrađen je od betona i formiran je u obliku trostrane piramide sa stranicama 7,30 m te visine 3,10 m. Idejno rješenje i idejni projekt izradila je tvrtka Zara Navis. Nakon što se greben spusti u more ispred Gaženice, oteglit će se na njegovu predviđenu lokaciju, pod vodstvom također Zadar Sub-a. Greben će biti smješten na otprilike 570 m od obale otoka Ošljaka u smjeru jugoistoka.
Nakon samog postavljanja grebena, u narednom periodu provodit ćemo monitoring i pratiti što se sve događa na grebenu i u njegovoj neposrednoj blizini.
Vjerujemo da će se pokazati da je greben učinkovit, da dodaje ekonomsku vrijednost sustavu u smislu povećane mogućnosti iskorištavanja. U tom slučaju to bi bila vrlo dobra podloga za izgradnju većeg broja grebena u skoroj budućnosti.