Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Umjesto tribine održana misa

Autor:

19.02.2009. 23:00
Umjesto tribine održana misa

Foto: Sebastian GOVORČIN



– Male skupine moraju biti u službi jedinstva zajednice, a ne poticati podijeljenost, kaže don Elvis Ražov
Jučer je u župnoj  crkvi Sv. Josipa trebala biti održana javna tribina “Sacramentum Caritatis i neokatekumenski put”, ali umjesto tribine  održana je Sveta misa. Navodno je tribina zabranjena iz  viših crkvenih krugova. Na misi  je bilo stotinjak vjernika i 12  svećenika među kojima su bili  don Mario Sikirić, don Elvis  Ražov, don Pavao Šindija i don  Ivica Jurišić, koji su nedavno  javno progovorili o problemu  neokatekumena. Propovijed je  bila u znaku Sacramentum Caritatis ili sakramenta ljubavi,  papinog dokumenta koji govori o euharistiji, izvoru i vrhuncu života i poslanju Crkve,  a upućen je biskupima, kleru,  redovnicima i vjernicima laicima.
Župnik Jasenica Don Elvis  Ražov u propovijedi je znakovito  rekao kako se u nekim zajednicama govori o apostolskoj  crkvi koja je prava.
– Niti jedno razdoblje se ne  smije izdvajati. Liturgijsko vraćanje nije kršćanski. Euharistija je najviše sakramentalno  očitovanje zajedništva u Crkvi i  svaki vjernik koji slavi euharistiju se nalazi u svojoj Crkvi  odnosno Kristovoj crkvi, kaže  Ražov dodajući da zbog toga  ne smije postojati zatvorena  Crkva.
– Od samih početaka se Crkva sabire u Dan Gospodnji,  dan kada je Krist uskrsnuo iz  mrtvih, nedjelju. Umjeće ispravnog slavljenja izvire iz vjerne poslušnosti liturgijskim normama u njihovoj cjelini, jer  upravo taj način slavljenja tijekom dvije tisuće godina osigurava vjerski život. Svećenik  koji zna kako slaviti, mora to  činiti baš kako Crkva kaže i  samo ako se tako radi Krist je  prisutan, kaže Ražov dodajući  da se u liturgijskom pjevanju  treba izbjegavati improvizacija.
– Male skupine moraju biti u  službi jedinstva zajednice, a ne  poticati podijeljenost. To jedinstvo treba pokazati u praksi,  kaže Ražov ističući kako živjeti  u skladu sa nedjeljom znači  živjeti svjestan oslobođenja.Na kraju propovijedi spomenuti su i mučenici iz Abitine  koji se nisu htjeli pokoriti i ne  slaviti nedjelju, dan Gospodnji.
– Vidljivo je da je sakrament  euharistije, sakrament cijele  Crkve i važnost nedjelje kao  dana Gospodnjeg, kaže Ražov  koji je vjernicima preporučio  čitanje knjiga Duh liturgije,  Dan Gospodnji i Sakrament  ljubavi.


 NEOKATEKUMENSKI PUT I SACRAMENTUM CARITATIS


U evenđelju pročitanom na misi moglo se između redaka  iščitati nepoklapanje Neokatekumenskog puta sa Sacramentum Caritatis. U Vatikanskom priopćenju iz lipnja 2003.  piše kako Neokatekumenski put nije odobren kao pokret ili  redovnička kongregacija već kao itinerarij kršćanske formacije u ponovnom otkrivanju našega krštenja, poštujući i  utvrđujući namjeru onih koji su ga pokrenuli. Neokatekumeni  moraju djelovati u uskoj suradnji sa župnikom ili biskupom.  Mnogima je smetalo njihovo odjeljivanje od župnih zajednica  i euharistija koju su slavili subotom uz simboličke geste ranog  kršćanstva. Proglasom iz 2008. Sveta stolica zahtijeva da im  nedjelja bude glavni dan euharistijskoga slavlja. Prema stavu  Crkve, neokatekumenski put nije sekta niti izdvojena zajednica unutar Katoličke crkve. Prema podacima pronađenim  na internetu neokatekumeni imaju približno milijun vjernika, 3  tisuće svećenika u 105 zemalja, 900 biskupija i 6 tisuća župa,  a postoji i približno 20 tisuća zajednica. Papinsko vijeće za  laike je nakon šestogodišnjeg probnog razdoblja, 2008.  godine potvrdilo statute toga puta. Je li na pomolu novi raskol  unutar Katoličke crkve?