Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ako im do srijede ne dođe Kalmeta, Zemuničani idu u prosvjed

Autor: Siniša Klarica

19.02.2010. 23:00
Ako im do srijede ne dođe Kalmeta, Zemuničani idu u prosvjed

Foto: Filip BRALA



U uzburkanoj atmosferi u prepunoj općinskoj vijećnici prozvan je bio i ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta koji se, prema najavi općinskog načelnika Josipa Marušića, trebao pojaviti sinoć pred nezadovoljnim Zemuničanima
 Jadna je ova zemlja koju Europa ucjenjuje zatvaranjem jedne seoske ceste. Zemuničani, budimo jedinstveni po prvi put u svojoj povijesti jer zatvaranje ceste imat će dalekosežne posljedice za naše mjesto. Nemojmo dozvoliti da nam djeca i unuci proklinju kosti, jer presjeći cestu isto je što i čovjeku presjeći glavnu žilu do srca, govorio je na sinoćnjem skupu mještana Zemunika Donjeg organiziranog povudom najvljenog zatvaranja ceste koja prolazi preko piste Zračne luke Zadra, a koje je najvaljeno za 1. ožujka, predsjednik KUD-a “Sv. Kata” Marko Alvir.
U uzburkanoj atmosferi u prepunoj općinskoj vijećnici prozvan je bio i ministar mora, prometa i infrastrukture, Božidar Kalmeta koji se, prema najavi općinskog načelnika Josipa Marušića, trebao pojaviti sinoć pred nezadovoljnim Zemuničanima.
Po drugima, Kalmeta je još otprije jasno rekao da će se cesta zatvoriti jer je to uvjet za zatvaranje 14. poglavlja o sigurnosti zračnog prometa. EU-komisija za sigurnost zračne plovidbe naložila je zatvaranje ceste koja vodi od Zadra do Zemunika Donjeg. Rečeno je da je zatvaranje ceste priča stara četiri godine, te da je njeno zatvaranje najavila i ravnateljica Županijskog zavoda za prostorno planiranje Nives Kozulić, koja je izjavila da će se zatvaranje dogoditi odmah po izgradnji četverotračne “Kalmetine”.
No to sve nije zadovoljilo Zemuničane koji traže čvrsta jamstva da će se izgraditi podvožnjak ispod rulnice koja spaja civilnu i vojnu pistu. Ako se to ne dogodi, pozvano je cjelokupno općinsko rukovodstvo da povede mještane Zemunika u prosvjed. Prosvjed bi se organizirao, ako do srijede ne dođe do susreta s ministrom Kalmetom i ako se izjalove razgovori s zadarskim županom Stipom Zrilićem. Čelništvo Općine Zemunik Donji zaduženo je da organizira sastanak s vlasnicima Zračne luke Zadar, i to s predstavnicima države koji imaju 55 udjela, Grada Zadra i Zadarske županije koji imaju po 20 posto udjela. Općina Zemunik sudjeluje u vlasničkoj strukturi s 5 posto udjela. Također će se na sastanku inzistirati da se cesta ne zatvara barem izvan sezone kad preko nje prolazi znatno manji broj zrakoplova. Jedan dio mještana bio je, ako se 1. žujka zatvorio cesta preko piste, za zatvaranje “Kalmetine” na Babindubu.


 RADIJE ĆE RAZGOVARATI S UZELCEM NEGO KALMETOM


Među mnogim prijedlozima, na skupu se mogao čuti i onaj da se uopće ne razgovara s ministrom Kalmetom, jer je “on rekao svoje”. Jedan od prijedloga je da se razgovara s potpredsjednikom Vlade RH Uzelcem koji je navodno spriječio nedavno zatvaranje ceste, rekavši da je ona žila kucavica ne samo za Zemunik nego i za cijelu Bukovicu.