Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Školama na području županije 55 milijuna kuna

Autor: Vanja Mirčeta

19.02.2010. 23:00
Školama na području županije 55 milijuna kuna

Foto: Tomislav JERAK



Ove godine Zadarska županija je odredila iznos od oko 55 milijuna kuna za materijalne rashode osnovnih i srednjih škola što je u odnosu na proteklu godinu povećanje od 5 posto. Recesija koja postoji u društvu ne osjeća se u školstvu, već se čak i podiže standard u ovoj godini, istaknuo je Ivan Šimunić pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti
Na Kolegiju župana na obrazloženi prijedlog pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ivana Šimunića, župan Stipe Zrilić prihvatio je i Županijskoj skupštini proslijedio prijedlog plana rashoda za osnovne i srednje škole te Đački dom u 2010. godini.
– Iznesene točke odnose se na financiranje minimalnog financijskog standarda javnih potreba osnovnih i srednjih škola na području naše županije. Ove godine Zadarska županija je odredila iznos od oko 55 milijuna kuna za materijalne rashode osnovnih i srednjih škola što je u odnosu na proteklu godinu povećanje od 5 posto. Možemo konstatirati da se recesija koja postoji u društvu ne osjeća u školstvu te da država ne štedi kada je u pitanju školstvo, već čak i podiže standard u ovoj godini, istaknuo je Ivan Šimunić pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti.
U navedenim planovima planiraju se kapitalni projekti osnovnog školstva u iznosu od 4,9 milijuna kuna koji će se realizirati 2010. godine, a za koje se sredstva osiguravaju s pozicije potpore izravnanja za decentralizirane funkcije i u županijskom proračunu za 2010. godini. Osim toga planiraju se i kapitalni projekti srednjeg školstva u iznosu 3,9 milijuna kuna koji će se također realizirati tijekom ove godine.
Tako se prema ovim planovima u Medicinskoj školi Ante Kuzmanića planira izmjena parketa u školskoj dvorani u iznosu od 418 tisuća kuna, zamjena elektroinstalacija, II. faza u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi u iznosu od 136 tisuća kuna, sanacija ravnog krova, I. faza u SŠ Obrovac u iznosu od 564 tisuća kuna te zamjena elektroinstalacija zajedno s građevinskim radovima u Gimnaziji Jurja Barakovića u iznosu od 1,6 milijuna kuna. Što se tiče osnovnih škola, u OŠ Braće Ribar, Posedarje, planira se zamjena električnih instalacija u iznosu 281 tisuću kuna, uvođenje centralnog grijanja u OŠ Benkovac (PŠ Podlug) stajat će 257 tisuća kuna, dok će isti radovi na PŠ Bruška stajati 141 tisuću kuna u kojoj će se raditi i sanacija krova u iznosu od 178 tisuća kuna.
Za hlađenje i ventilaciju OŠ Biograd predviđeno je 338 tisuća kuna, za sanaciju sanitarnih čvorova u OŠ Stjepana Radića Bibinje izdvojit će se 479 tisuća kuna…
Osnovne i srednje škole Zadarske županije dužne su rashode za nabavu proizvedene dugotrajne imovine i dodatna ulaganja na nefinancijskoj imovini realizirati u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi.
– O navedenim točkama odluke će se donijeti na Županijskoj skupštini najavljenoj za 26. veljače, a sukladno zahtjevima naših škola i sukladno mogućnostima, zaključio je župan Zrilić.