Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Dodatno obrazovanje za 165 nezaposlenih Zadrana

19.02.2011. 23:00
Dodatno obrazovanje za  165 nezaposlenih Zadrana


Planirano je obrazovanje 20 pomoćnih kuhara, 15 pomoćnih konobara, 10 wellness terapeuta, 20 zaštitara, 10 slastičara, 10 servirki, 15 barmena, 10 pomoćnih pekara, 10 montera suhe gradnje, 5 rukovoditelja viličarom, 10 računalnih programera, 10 samostalnih knjigovođa, 10 servisera osobnih računala, 5 voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz EU fondova i 5 čuvara osoba i imovine, kazao je Marić


Nakon što se okolišalo s objavljivanjem velikog  broja nezaposlenih i nakon što  je Vlada Republike Hrvatske,  početkom ovog mjeseca donijela Odluku o prihvaćanju  Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja za 2011. i  2012. godinu, Hrvatski zavod  za zapošljavanje započeo je s  provedbom mjera poticajnog  zapošljavanja koje su u njihovoj nadležnosti. Naime, svaka  područna služba Hrvatskog  zavoda za zapošljavanje i ove  godine provodi različite programe, ovisno o potrebama  svog područja, a u cilju što  bržeg povratka nezaposlenih  osoba u svijet rada.
Prilagodba tržištu rada
Kako ističe Željko Marić,  pročelnik HZZ-a Područne  službe Zadar, imajući na umu  situaciju na ovdašnjem tržištu  rada, zadarski Područni ured  provodi program obrazovanja  nezaposlenih usmjeren na povećanje zapošljavanja. Ovim  programom provodi se obrazovanje nezaposlenih osoba s  evidencije Zavoda, kako bi bili  što konkurentniji te kako bi se  smanjio nesrazmjer između  ponude i potražnje na tržištu  rada.
– S obzirom na rezultate istraživanja našeg tržišta rada za  ovu godinu je planirano obrazovanje za 20 pomoćnih kuhara, 15 pomoćnih konobara, 10  wellness terapeuta, 20 zaštitara, 10 slastičara, 10 servirki,  15 barmena, 10 pomoćnih pekara, 10 montera suhe gradnje, 5 rukovoditelja viličarom, 10 računalnih programera, 10 samostalnih knjigovođa, 10 servisera osobnih  računala, 5 voditelja izrade i  provedbe projekata financiranih iz EU fondova i 5 čuvara  osoba i imovine, kazao je Marić, naglasivši kako je riječ o  ukupno 165 nezaposlenih osoba koje su na evidenciji Zavoda i koje su zajedno sa svojim savjetnicima izradili profesionalni plan kojim su utvrđene njihove kompetencije i  afirmacije za konkretna radna  mjesta.
Kako je naglasio, ovo će  obrazovanje poboljšati njihove šanse za zaposlenje, a kako  je vidljivo iz plana, mahom je  riječ o kadrovima koji će svoje  zaposlenje pokušati pronaći u  ugostiteljstvu i turizmu, gdje  su poslodavci svake godine sve  zahtjevniji što se tiče kompetencija potencijalnih zaposlenika. Zadatak zadarskog Područnog ureda HZZ-a je, kako  kaže Marić, da ovdašnjoj ugostiteljskoj djelatnosti osigura  što kvalitetniju radnu snagu.
Za poticanje  zapošljavanja 1,5  milijun kuna
– Planirano obrazovanje će se vršiti u suradnji  s pojedinim učilištima, a  među njima su Pučko otvoreno učilište Zadar,  Škola informatike “Ivora”, Pučko otvoreno  učilište “Erudio”, “Aromara” centar iz Zagreba,  zadarska Hotelijesrko-turistička i ugostiteljska škola, Pučko otvoreno učilište Zagreb,  zadarska Medicinska  škola Ante Kuzmanića,  Suvremeno učilište u  Splitu, Pučko otvoreno učilište  “Algebra” te zadarska Strukovna škola Vice Vlatkovića,  kazao je Marić, naglasivši kako su ovo zasad samo mogući  izvođači obrazovanja za ovu  godinu, jer još uvijek nije  odlučeno s kim će se konkretno surađivati na provođenju pojedinog programa.  Najavio je također kako su  pripreme za obrazovne programe još uvijek u tijeku, a  njihova bi provedba trebala  započeti krajem veljače i  početkom ožujka.
Istaknuo je, također, kako  se Nacionalni plan za poticanje zapošljavanja na različite načine provodi već dugi  niz godina, a obrazovanje nezaposlenih za tržište rada jedna je od osnovnih djelatnosti  Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, koji je samo za to obrazovanje na području Zadarske  županije za ovu godinu predvidio oko 1,5 milijun kuna.
– Mi svake godine ulažemo  znatna sredstva kako bismo  povećali njihovu šansu za zaposlenje, a ona se naravno svake godine razlikuju, ovisno o  dužini i kompliciranosti pojedinog programa obrazovanja, kazao je Marić, dodavši  kako se u sklopu ovog projekta  prošle godine obrazovalo  ukupno 185 nezaposlenih osoba, od kojih je, prema evidenciji Zavoda, zaposleno njih  oko 60 posto.