Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Opustjele škole na Molatu, Premudi i Olibu

19.02.2011. 23:00
Opustjele škole na  Molatu, Premudi i Olibu


Škole na Molatu, Premudi i Olibu su zatvorene jer nema učenika. Nastavu na Silbi pohađaju tri učenika, jedan je u prvom, a dvoje u osmom razredu. Što znači, da će prvašić u idućoj školskoj godini biti jedini učenik u školi, ističe Matulina dodajući da nastavu na Velom Ižu pohađa 17 učenika. U prvom i u drugom razredu je po jedan učenik, u trećem ih je troje, u četvrtom razredu nema ni jednog…


Potraga za poslom, bolja zdravstvena zaštita ili nešto treće razlozi su  zbog kojih na udaljenijim zadarskim otocima nezaustavljivo napreduje iseljavanje.  Stoga ne čudi da na otocima  žive uglavnom stanovnici starije životne dobi, odnosno  umirovljenici.
Veli Iž i Silba
Rijetki su otoci gdje ima  malodobne djece. Podsjetimo, na Malom Ižu najmlađi  stanovnik je predsjednik MO,  dok na Olibu žive samo dva  djeteta. Jedno je staro nekoliko mjeseci, a drugo tri  godine. S obzirom da je škola  zatvorena jer nema učenika,  može se pretpostaviti da će  prvi učenici u njene prostorije  ući za četiri do šest godina.
Ravnatelj Osnovne škole  Zadarski otoci Branko Matulina kazao je da od svih  područnih škola otvorena  vrata imaju samo škole u  Velom Ižu i Silbi.
– Sve ostale škole na Molatu, Premudi i Olibu su zatvorene jer nema učenika.  Nastavu na Silbi pohađaju tri  učenika, jedan je u prvom, a  dvoje u osmom razredu. Što,  dakle, znači da će prvašić u  idućoj školskoj godini biti jedini učenik u školi, navodi  Matulina dodajući da nastavu  na Velom Ižu pohađa 17  učenika. U prvom i u drugom  razredu je po jedan učenik, u  trećem ih je troje, dok u  četvrtom razredu nema ni  jednog.
– Niži razredi funkcioniraju  u kombiniranim odjeljenjima  na način da su zajedno prvi i  treći te drugi i četvrti razred.  U petom razredu su tri učenika, u šestom i osmom po  četiri, a u sedmom jedan,  navodi Matulina dodajući da  su sve otočne škole koje pripadaju OŠ Zadarski otoci  obnovljene i opremljene, a  učenika je sve manje.
Na otoku Olibu zadnji  učenik je sjedio u klupi prije  dvije godine. Slična sudbina  zadesila je i školu na Molatu  koja je zatvorena od prošle  godine. Djeca mjesnog pekara polazila su školu  na otoku, a potom su se  odselila na kopno.
Cijela škola za  jednog đaka 
Škola na Premudi s  radom je započela tek u  školskoj godini  2004./05. i to samo zbog  jednog prvašića. Upravo zbog njega školska  zgrada je bila adaptirana. No, i taj je učenik  napustio otok zajedno  sa svojom obitelji. Zanimljivo je da je osnovna škola na otoku  Premudi utemeljena  davne 1867. godine. Prvi zabilježeni podatak o  broju učenika datira iz 1862.  godine kad je nastavu  pohađalo 18 učenika, a predavao je jedan nastavnik.  Idućih godina zabilježen je  osjetan pad broja učenika  koji je na kraju došao na  četiri. Tijekom školske godine 1990./91. nastavu su  pohađala dva osmaša. Završetkom njihova osnovnoškolskog obrazovanja  iduće godine školska zgrada  je zatvorila svoja vrata. S  obzirom da je otok Premuda  jedan od udaljenijih zadarskih otoka bez razvijenog gospodarstva, a pogotovo turizma, čime su bile uvjetovane brojne migracije  otočnog stanovništva, ne  začuđuje činjenica da je na  otoku oduvijek bio vrlo mali  broj učenika.
Pretpostavlja se da je OŠ  Molat s radom započela daleke 1870. godine. Prvi učitelji  bili su seoski svećenici koji su  nastavu održavali u crkvenim  i gospodarskim zgradama.  Broj učenika u školi prvi put  se počeo bilježiti od školske  godine 1962./63. Kao i u ostalim otočnim školama, tako i  na Molatu, sedamdesetih godina došlo je do postupnog  smanjivanja broja učenika.
Godine 1976. škola je zatvorena u Molatu i Brguljama,  a nakon tri godine i ona u  Zapuntelu. Škola na Molatu  ponovno je vrata otvorila tijekom Domovinskog rata, ali  samo zbog djece iz Zadra i  ostalih sredina u kojima je  postojala ratna opasnost.  Nastavu je tada pohađalo  ukupno 39 učenika.
Završetkom Domovinskog  rata, škola na Molatu je ponovno zatvorena. Opet je otvorena tek u školskoj godini  2005./06. Ministarstvo mora,  turizma, prometa i razvitka  tada je iz temelja obnovilo  školsku zgradu. Nastavu su  tada pohađala tri učenika –  dva osmaša i jedan petaš. No  danas je i ta školska zgrada  ostala prazna.